Спалах кору в Києві. Батьки звинувачують відомий цирк у поширенні інфекції

Спалах кору в Києві. Батьки звинувачують відомий цирк у поширенні інфекції

Спалах кору в Києві. Батьки звинувачують відомий цирк у поширенні інфекції

Фото: ТСН.ua

Керівництво цирку "Кобзов" спростовує всі звинувачення і вважає, що їх "намагаються знищити брудними і безпідставними звинуваченнями".

Зараз у київській дитячій інфекційній лікарні лікуються від кору діти, які незадовго до цього, перед Новим роком, відвідали цирк "Кобзов" на Контрактовій площі.

Батьки хворих дітей впевнені, що зараження дітей відбулося саме в цирку і проблема так і залишилася, оскільки діти продовжують надходити до інфекційного відділення.

Всього, за словами батьків, у столичній лікарні з такою ж історією і захворюванням перебувають ще близько 30 дітей.

ТСН.uа зв'язався з мамами, діти яких захворіли на кір, Тетяною Клішиною та Ольгою Мірошниченко, які розповіли всі подробиці.

Варто зазначити, що деяким дітям раніше робили щеплення проти кору, але тим не менш вони теж заразилися інфекцією.

За словами Тетяни Клішиної, симптоми у сина почали спостерігатися через тиждень після відвідування цирку. На шоу-програмі на Контрактовій площі у столиці сім'я була 24 грудня, а вже 31 грудня, напередодні Нового року, у дитини з'явилися перші симптоми.

“Спочатку ми викликали швидку, нам лікар сказав, що схоже на кір. Нас повезли до інфекційного відділення, там вже напередодні Нового року, за дві години, нас відправили до поліклініки. Там нам сказали: "Чого ми взагалі туди приїхали з інфекційною хворобою?". Потім нам сказали, що в принципі кір можна лікувати вдома, тому що нас до інфекційного відділення, покласти до інших дітей небажано", – розповіла Тетяна.

Клішина також зазначила, що висипання почалися одразу. Варто також зазначити, що дитині робили щеплення проти кору, але воно не подіяло.

“Наша дитина прищеплювалася 3 роки тому, зараз дитині 4 роки, тобто в один рік робили щеплення. У нас хвороба протікала не так як у інших дітей, якщо у решти спочатку температура, висип і так далі, то у нас почалося все і відразу", – додала вона.

За словами матері, 2 січня вони викликали дільничного лікаря, який сказав, що на кір не схоже, що може бути це алергія на тлі ГРВІ. Але наступного дня стан дитини погіршився.

ВСІМ БАТЬКАМ МАЛОЛІТНІХ ДІТЕЙ!!! Зверніть увагу на ситуацію яка стає епідемією! На сьогоднішній день, я ...

Опубліковано Tatiana Klishyna 8 січня 2018 р.

“Ми знову тоді викликали швидку, там нам сказали, що це кір. Ми на той момент вже давали дитині антибіотик, тому лікарі швидкої сказали продовжувати давати таблетки і стане краще. Наступного дня дитині не краще, ми знову викликали лікаря і знову нам сказали, що це така алергія. Ми вже нікого не слухали і просто повезли дитину в приватну поліклініку, де нам саме поставили діагноз кір", – розповіла Тетяна.

За її словами, наразі до лікарні все ще потрапляють хворі діти і всі вони теж відвідували цирк "Кобзов" саме на Контрактовій площі: "У нас в палаті четверо осіб у палаті лежить, одну дівчинку виписали і потім на її місце поклали ще одну дитину. І у всіх така ж ситуація, все після цирку "Кобзов". Хтось ходив туди 20 грудня, хтось 22, хтось 26, але всі звідти".

“Якщо б у цирку дотримувалися якісь санітарні норми, провітрювали б приміщення і тд. Якби всі в один день заразилися б, то можна було б зрозуміти, що хтось прийшов хворий і всіх заразив, так, від цього ніхто не застрахований. Але цей же вірус там тримався близько тижня, що діти ось зараз тільки захворіли. І ось це саме на Контрактовій. Деякі пишуть, що це проти цирку "Кобзов" робиться, але ніхто ж не говорить про захворювання з цирку на Олімпійській, всі пишуть тільки про Контрактову, значить проблема там. Під час перерви у них немає навіть якогось пилососа, щоб не піднімати пил, вони всі піднімають віником. Діти сидять у залі і бачать, як освітлюється прожекторами пил, що піднімається просто до купола", – зазначила Тетяна.

Наразі, сину Тетяни вже краще. За словами лікарів, дитина йде на поправку і температура стабільна.

В цій же палаті поруч із сином Тетяни лежала дочка Ольги Мірошниченко, теж з кором. Мама дівчинки розповіла ТСН.uа, що після відвідування цирку у дитини піднялася температура і 4 січня став ще гірше стан.

“Коли було ще не так сильно погано, викликали дільничного, а він нам сказав, що схоже на ГРВІ і сказав спостерігатися і виписав лікування. Але вночі температура піднялася під 40 градусів і ми викликали швидку, вони приїхали і зробили укол, на той момент температура була 41,5 градусів. Нам запропонували поїхати до лікарні, але оскільки температура вже почала спадати, ми відмовилися. Але нам дали направлення, на всякий випадок. Наступного дня доньку всю обсипало, ми знову викликали швидку, а вони нам сказали, що це кропив'янка. Коли ми наступного разу вже зателефонували в швидку, то вони нас забрали до лікарні, де нам і сказали, що це кір", – розповідає Мірошниченко.

За її словами, до цього просто симптоми ГРВІ були: покашлювання і температура. У кожного по-різному протікає захворювання, дивлячись коли перестає обсипати тіло.

“Ми тут такі не одні. Тут вся лікарня після "Кобзова". Просто вже місць у палатах немає. У нас тільки сьогодні взяли кров на аналіз, щоб подивитися виробилися антитіла і чи можна нас відпускати. Але поки ми тут, у лікарні", – додала вона.

Мама дитини додала, що щеплення від кору в дитинстві дівчинці не робили, але в принципі захворювання у них пройшло в легкій формі.

“Але тут лежать діти з важкою формою хвороби і ті, хто з щепленням був. Ну, ось так буває. Тут всього у відділенні 14 боксів, в нашій палаті і в сусідній по четверо дітей, і у всіх кір, така історія. Деякі палати на двох. Кожна палата закрита, тому складно сказати. Тут набагато більше 14 хворих. Близько 30 напевно", – додала Мірошниченко.

За її словами, з керівництва цирку ніхто не зв'язувався з родиною: "Я їм писала листа на пошту, сьогодні вранці перевіряла, але ніхто мені не відповів".

ТСН.uа звернувся до керівництва цирку "Кобзов" за коментарем, де нам відповіли, що цирк "Кобзов" в черговий раз "намагаються знищити брудними і безпідставними звинуваченнями з недостовірною інформацією". За словами керівництва, ця атака триває протягом всього року.

“З початком гастролей у Києві на Контрактовій площі нас намагаються закрити. Спочатку, нас звинувачували в тому, що ми гастролюємо з тваринами та навіть вигулюємо тигрів на вулиці, хоча в нашій виставі немає жодних тварин. Потім що ми вирубуємо дерева, хоча це були працівники КиївЗеленбуду з плановим підрізанням гілок за розпорядженням від міста. Згодом критикували в пошкодженні асфальту, але після перевірок служб ніяких загроз не було виявлено та згідно договору ми зобов’язані цілком відновити асфальтне покриття. Тепер пост у фейсбуці, від людини котра зареєструвалась на сайті 4 дні тому і одразу написала публікацію, яка за собою не несе ніяких обґрунтованих передумов та підтверджень", – йдеться в повідомленні.

У "Кобзові" також зазначили, що не вважають це правдивою інформацією, оскільки вони не мають ніяких підтверджень, що ця особа (хто написав пост) існує і відвідувала шоу цирку.

“Всі спроби зв’язатися з людиною були марні, ми намагалися відшукати, де вона працює, але ніяких контактів немає. Кожен може переглянути її сторінку та зрозуміти, що це все зроблено навмисно та підлаштовано https://www.facebook.com/tatiana.klishyna. А ЗМІ, які підхоплюють таку неперевірену та недостовірну інформацію, просто розповсюджують чутки та наклеп на цирк "Кобзов" і спричинюють збиток діловій репутації цирку", – додали в керівництві.

Варто зазначити, що після Нового року не тільки у Києві зафіксовано спалах кору, але і на Дніпропетровщині. Там захворіли 63 людини, з яких 41 – це діти. За даними медиків, кір завезли з Києва в Кам'янське, далі в Кривий Ріг і вже звідти спалах поширилася в Дніпрі. У МОЗ підтверджують, що з 2017 року ситуація із захворюваністю на кір в Україні досить складна. Найвищі показники захворюваності спостерігаються у західних регіонах та Одеської області, які поступово поширюються на інші регіони. Читайте більше про інфекцію, як її подолати і як убезпечитися в нашому матеріалі за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація