Смерть під час побачення в недобудові: столична поліція назвала падіння дівчини з 25-го поверху нещасним випадком

Смерть під час побачення в недобудові: столична поліція назвала падіння дівчини з 25-го поверху нещасним випадком

Фото: ТСН

Питання про відповідальність забудовника за вільний доступ до об’єкту лишається відкритим.

Страшна історія смерті 19-річної дівчини під час побачення з коханим у недобудові сколихнула столицю. Трагедія сталася на території будівництва, котре зупинене вже більше десяти років тому, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Поліція вже допитала парубка про обставини падіння його дівчини до шахти ліфта з 25 поверху та дійшла висновку, що стався нещасний випадок – дівчина в темряві банально оступилася. Місце трагедії являє собою сумну картину: територію вже давно ніхто не охороняє, хоча вона і обнесена парканом, все закинуто, двері та ворота потрощені, вхід вільний для всіх охочих, навколо лежать купи сміття, а всередині з підлоги стирчить арматура, розкидані шприці, ампули і навіть жіноча білизна.

19-річна дівчина загинула під час прогулянки недобудованою багатоповерхівкою

19-річна дівчина загинула під час прогулянки недобудованою багатоповерхівкою

Цьогоріч у березні на цій самій споруді вкоротила собі віку 13-річна дівчина. Друзі 7-класниці зізналися, що неодноразово ховалися на недобудові від дорослих, а місцеві жителі твердили, що ніякої реакції від правоохоронців та влади на покинутий об’єкт немає. Слідчі кажуть про те, що встановлюють особу власника будівлі, хоч він мав би бути відомий іще з минулої трагедії.

Журналісти самі знайшли контакти забудовника, однак за ними ніхто не відповів. Юристи пояснюють, що нічого дивного в цьому немає, адже висотку будували із порушеннями, а документи, швидше за все, переоформлені на підставних осіб. Притягнути до відповідальності забудовника слідчі можуть лише через суд – порушення законодавства спочатку мала б зафіксувати державна архітектурно-будівельна інспекція, котра зобов’язана вимагати від забудовника усунути всі порушення, а за невиконання приписів оштрафувати на суму до 5 тисяч гривень. "Якщо там загинула особа – це вже наслідок того, що там не було дотримано законодавство. І в той же час державна архітектурно-будівельна  інспекція вчасно не перевірила цю будівлю і вчасно не притягнула до відповідальності. Тут треба поставити питання: а що робили державні органи?", - переконаний юрист Анатолій Рибачок.

В департаменті будівництва зустрічатися з журналістами відмовилися, а письмово відповіли, що відповідальним за охорону будівельного майданчика є генпідрядник. Відповіді від архітектурної інспекції не надійшло взагалі. Тим часом за наявними даними, подібних будинків-привидів у столиці нараховується зо півтисячі, і стан значної частини з них так само занедбаний. Минулого року з 4-го поверху недобудованого відділення психоневрологічної лікарні імені Павлова випала неповнолітня дівчина, а в Борисполі 13-річний хлопець зірвався, коли вилазив на дах недобудованої вежі радіозаводу – поліція спершу обіцяла притягнути до відповідальності забудовника, але потім справу кваліфікували, як нещасний випадок, і закрили.

Христина зі свого вікна щодня бачить, як діти граються серед арматури, бо крізь дірку в паркані зайти на заморожене будівнитво може будь-хто. Хоча її Тарасику лише три рочки, жінка вже хвилюється, бо знає, наскільки діти необачні і можуть недооцінити небезпеку. В таких випадках юристи радять мешканцям збирати підписи та звертатись до державної архітектурно-будівельної інспекції і вимагати хоча б полагодити паркан. Що робити із самими забудовами, влада глобально так і не вирішила.

Кореспондент ТСН Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація