Скандальна багатоповерхівка на Подолі: у КМДА кажуть, що проєктної документації готової будівлі не мають

Скандальна багатоповерхівка на Подолі: у КМДА кажуть, що проєктної документації готової будівлі не мають

Будівля може провалитися у метро.

Скандальна багатоповерхівка на Подолі, яка за час "Євромайдану" перетворилась із восьмиповерхівки в 20-поверховий комплекс загрожує безпеці історичного центру. Крім того, будівля може провалитися у метро. У КМДА стверджують, що проектної документації готової будівлі в міста немає, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Будинок запроектований в епоху мера Черновецького, на місці скверу поряд із виходами з метро "Контрактова площа". За документами, це восьмиповерховий комплекс з офісними приміщеннями та квартирами. Потім погодили ще чотири поверхи. 

"Цей же будинок виходить за межі існуючою забудови щонайменше на шість-вісім поверхів", - каже Ольга Олійник, віцепрезидентка Націоналної спілки архітекторів. 

Нинішні чиновники КМДА стверджують, що проектної документації готової будівлі в міста немає. "Один підземний і вісім надземних поверхів. Від 2009 року місто в очі не бачило тієї документації, яка б дала змогу добудовувати ті поверхи, які є зараз", - каже речник міського голови Володимир Бондаренко.

Із 8 поверхів стало 12: скандальний будинок на Подолі може провалитись у метро

Із 8 поверхів стало 12: скандальний будинок на Подолі може провалитись у метро

Київ уже кілька років судиться із забудовником.  "Місто неодноразово зверталося до прокуратури. Компанії виписували приписи. Під час Революції Гідності будинок почали добудовувати значно активніше. Тому місту довелося йти в суду. 2017 року судова експертиза встановила, що будувати верхні поверхи забудовник не мав права", - додав він. 

У забудовника вважають, що мають усі дозвільні документи. Позов КМДУ називають нікчемним, адже саме адміністрація має повноваження знести чотири поверхи без залучення суддів. "КМДА уповноважена сама ухвалити  рішення про знесення цих чотирьох поверхів, однак жодного рішення не приймалось", - каже адвокатеса забудовника Євгенія Нестеренко. Вона його подала до суду й зараз намагається за допомогою судової влади винести таке рішення, яке позбавить житла багатьох сімей

Своює чергою депутатка Київради Ольга Балицька каже, що дім-монстр на Подолі може провалитися в метро. У метрополітені  небезпеку добре усвідомлюють, а тому кожен день інженери обстежують потенційно небезпечну ділянку. "Ми готові провести додаткові обстежання. Унас проходять регулярні обстежання всіх споруд для належного і безпечного перевезення пассажирів", - каже речниця Київського метрополітену Наталія Макогон.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація