Скандал у столичній школі: дитині з розбитою головою не викликали швидку

Скандал у столичній школі: дитині з розбитою головою не викликали швидку

За словами матері, ні директор, ні завуч, ні шкільна медсестра не викликали швидку допомогу.

У київській школі 10-річна дитина розбила голову об батарею, але ні вчителі, ні шкільна медсестра не викликали їй швидку, поки не приїхала мати. Про це розповіли в ефірі "Сніданку 1+1".

Киянка Яна Синицька, як завжди відвезла дитину в школу, а за дві години їй зателефонувала класний керівник та повідомила, що її донька Маша на перерві розбила голову об батарею.

"Коли тобі кажуть, що твоя дитина розбила голову, і дуже сильно, я їхала і готувалася до найгіршого", - каже жінка.

Коли вона приїхала до школи, то дізналася, що її дитина у медпункті, а швидку ніхто не викликав. "Дорослі люди, педагоги, адміністрація школи не знаходить критичним травму голови у десятирічної дитини, яка лежить, вся у крові, але вони вважають, що це не критично. Медсестра каже, що швидку не викликають до приїзду батьків", - розповіла обурена мати.

Яна сама зателефонувала у швидку. Разом із дитиною поїхала до лікарні. Там Маші наклали шви. Лікарі також здивувалися, що допомогу викликала мама, а не школа.

"Співробітник клінічної лікарні мені казав, що це за маячня, вони що будуть чекати, поки дитина спливає кров'ю, поки не приїде мама?", - розповіла киянка.

У школі зазначили, що для надзвичайних ситуацій є певний алгоритм дій. Цього разу сталася плутанина, бо класний керівник зателефонувала спершу мамі, а не у швидку.

Результати шкільного розслідування повідомила директор школи Оксана Садовська.

"Є наказ про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, які порушили цей алгоритм. А саме медичної сестри, яка мала повідомити одразу класному керівнику, що одразу треба викликати швидку допомогу. А також заступнику директора, тому що знаючи, що таке сталося вона могла продублювати виклик швидкої", - розповіла вона.

Своєю чергою, юристи кажуть, що у подібних ситуаціях найголовнішим є здоров’я дитини.

"Насамперед учитель, вихователь, завуч, той же директор, хто є поряд – повинні повідомити медсестру. Вона оцінює ситуацію. І вже в залежності від того яка травма потрібно звертатися до швидкої", - розповідає юрист ГО "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

За словами юриста, у законі взагалі немає формулювання, що швидку в школу потрібно викликати тільки за погодженням батьків.

Однак, подібні ситуації в українських школах не рідкість. Під дописом Яни на сторінці у соцмережі Facebook батьки діляться схожими історіями. Школярів лишають на уроках зі струсом мозку та зламаними кінцівками.

Яна написала заяву в поліцію, вона звинувачує школу у ненаданні дитині медичної допомоги. "Моя мета, щоб були покарані винуватці в цій ситуації. Таке спускати просто не можна", - каже вона.

А 10-річна Маша зараз відновлюється після травми. На дівчинку ще чекає МРТ, консультації нейрохірурга та окуліста.

Нагадаємо, 17 січня повідомлялося, що в Оболонському районі столиці батько одного зі школярів відгамселив вчителя фізкультури. Сталося все серед білого дня на шкільному подвір’ї. Згодом підозрюваний, якого почали розшукувати правоохоронці, сам прийшов до поліції разом зі своїм адвокатом. Учитель фізкультури Ігор Матвієнко продовжує лікування у медзакладі.

У київській школі не викликали швидку дівчинці з розбитою головою

У київській школі не викликали швидку дівчинці з розбитою головою

Повʼязані теми:

Наступна публікація