Скандал навколо побудови пішохідного мосту в Києві докотився до ЮНЕСКО

Скандал навколо побудови пішохідного мосту в Києві докотився до ЮНЕСКО

Звідти до української столиці прибуде спеціальна делегація.

У Києві розгоряється скандал навколо будівництва найдорожчого в історії України пішохідного мосту вартістю майже півмільярда гривень. За ці гроші мер Віталій Кличко хоче з’єднати культурні пам’ятки – Володимирську гірку з аркою Дружби народів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Сотня будівельників працює цілодобово, за п’ять місяців вони мають звести пішохідний міст, фонтан і оглядові зони. На це спершу планували витратити 260 млн гривень, але потім кошторис збільшили ще на 100 мільйонів. Столична влада вважає, що це грандіозний проект, дехто з архітекторів вважає, що будують потвору, котра руйнує головний вид Києва.

Скандальний міст за 400 мільйонів гривень обговорюють в столиці

Скандальний міст за 400 мільйонів гривень обговорюють в столиці

На пагорбах неподалік пам’ятника князю Володимиру вже зрубали 200 дерев, бо такими є потреби будівництва. Архітектори нарікають, що за гроші на новий проект ліпше б відремонтували сам монумент. Естакада з бетону, скла і металу розтягнеться на 210 метрів, а у висоту сягатиме 22 метрів, завширшки буде 6 метрів. Замість неї архітектори пропонували звести мостик трохи нижче, який нічому не нашкодить, – наполовину вужчий та менший. Але їх не почули.

В організації ЮНЕСКО, яка охороняє пам’ятки світової спадщини, теж схвильовані будівництвом та звернулися до українського міністерства культури. Рекомендація центру всесвітньої спадщини є обов’язковою, тож роботи мали б бути призупинені, але вони тривають. Чиновники запевняють, що і без додаткових консультацій знають головне: межі світової спадщини не порушили. "Наш об’єкт знаходиться поза межею буферної зони. Софія Київська на відстані 860 метрів. Ніяким чином не впливає на об’єкт всесвітньої спадщини", - переконує заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

Фахівці ж побоюються, що зміни на правобережних схилах можуть призвести до непередбачуваних наслідків, а на проектних картинках громадськість побачила якісь дивні додаткові споруди. Архітектор Георгій Духовичний прямо називає таке будівництво злочином. "Це все система торгівельних приміщень громадського харчування. Вся спільнота архітекторів написала листи до президента, прем’єра і Кличка. Це злочин, злочин проти Києва", - заявив він.

У квітні до Києва приїдуть представники ЮНЕСКО, влада проситиме в них схвалення проекту мосту і обіцяє відкрити зону 26 травня – на день Києва. Спільнота архітекторів, зі свого боку, вимагатиме покарати Київ за це будівництво і викреслити нашу столицю  зі  спадщини ЮНЕСКО – допоки чиновники та містяни не навчаться оберігати скарби минулого.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація