Скандал навколо Десятинної церкви. Чому УПЦ МП будь-якою ціною будує монастир і до чого тут люди Януковича

Скандал навколо Десятинної церкви. Чому УПЦ МП будь-якою ціною будує монастир і до чого тут люди Януковича

Фото: УНІАН

Документ свідчать про порушення законів України.

Сотні киян зібралися 3 лютого біля залишків фундаментів Десятинної церкви у Києві. Люди прийшли з вимогою знести храм, який самовільно збудований священиками Української православної церкви Московського патріархату, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Десятинна церква зведена за князя Володимира у Києві в 989–996 роках. Вона вважається першим кам'яним храмом Київської Русі. Споруда була зруйнована у 1240 році. Досі невідомо, який вигляд мав цей символічний для нашої історії храм.

Фундамент цього унікального храму зберігся. Він законсервований після археологічних розкопок, які завершилися в 2011 році.  Науковцям увесь час доводилось протистояти Московському патріархату, що мав у планах збудувати на залишках новий храм. Вони прагнули фактично заявити про себе як єдиного спадкоємця Християнської Київської Русі. Скандал зупинив цей проект

Поруч із старовинним фундаментом УПЦ МП звела каплицю. "Десятинний монастир" - так називають споруду в УПЦ Московського патріархату. Це дивно, адже ніколи на цьому місці монастиря не було. Останні тижні цей так званий Десятинний монастир переживає не найкращі часи. Спочатку сюди прийшли активісти з організації С14 з вимогою - забратися. Потім вночі споруду облили бензином, далі була петиція за знесення незаконного храму на сайті КМДА, яка набрала необхідну кількість голосів. 3 лютого відбувся великий мітинг киян з вимогою знести храм. 

Наразі це місце підпадає під захист ЮНЕСКО і є буферною зоною Софії Київської, входить до заповідника Стародавній Київ та є археологічною пам'яткою національного значення. "Здавалось, територія має потрійний захист, але ми бачимо, що в ХХІ столітті відбуваються такі речі, коли фактично не дотримуються закони. У порушенні закону відбуваються земляні та будівельні роботи", - вважає археолог Віталій Козюба.

Віталій Козюба - учасник останньої  археологічної експедиції. З 2005 до 2011 року він з колегами займалися розкопками древніх фундаментів. Він добре пам'ятає як вперше біля них з'явився намет. Священики УПЦ МП пояснили, що це для звершення молебня на кілька днів. Намет там залишився і перетворився на капітальну споруду. Офіційний речник УПЦ МП владика Климент каже, що ця споруда має всі документи і збудована легально.

"Ця споруда має право на існування вже багато років. У 2001-му чи 2003-му році було розпорядження президента України збудувати каплицю. А потім були рішення суду, які теж підтвереджували право на існування цієї споруди. Тому мені досить дивно чути, що існує позиція, що ця споруда незаконна", - заявив Климент.

До слова, президент не може своїми указами виділяти землі. До того ж, такого указу не було. Взагалі ця заява спікера УПЦ МП архієпископа Климента повністю спростовуються тим, що вдалося знайти.

У 2006 році КМДА звернулася до Київенерго з вимогою вжити заходів щодо самовільного підключення намету. "Враховуючи, що зазначений намет встановлено з порушенням існуючих норм і правил, а його електропостачання здійснюється з грубими порушеннями, прошу терміново вжити заходів для його знеструмлення", - йшлося в документі.

У 2007 році Держземінспекція спільно з прокуратурою провела перевірку так званої каплиці УПЦ МП. "Документи, що посвідчують право власності чи право користування земельною ділянкою, в тому числі на умовах оренди у релігійної громади відсутні, про що складено акт перевірки", - наголошували документи.

Того року генпрокурор написав листа Віктору Балозі, тодішньому главі адміністрації президента. В ному він писав, що дозволів на будівництво не давали, бо земельна ділянка не була відведена.

У 2012 році державний архітектурно-будівельний контроль Києва провів перевірку споруди - будують без дозволів: "Перевіркою було встановлено, що на вул.Володимирська, 2 у місті Києві виконуються будівельні роботи з реконструкції нежитлової будівлі (згідно з технічним паспортом БТІ - культова споруда) без документів, що надають право на виконання будівельних робіт та затвердженої у встановленому порядку будівельної документації. Також встановлено, що вказана будівля експлуатується без прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів".

У 2014 році на місце захопленої священиком УПЦ МП ділянки приїздила комісія з Мінкульту і теж визнала - жодних документів на землю не мають, а будівля зводилася без документів. "В результаті проведення візуального обстеження встановлено факт самовільного будівництва будівлі або споруди (так званого "Десятинного монастиря" УПЦ МП) на самовільно зайнятій земельній ділянці, що належить до особливо цінних земель", - констатували чиновники.

Фактично усі ці роки органи контролю офіційно засвідчували - так званий Десятинний монастир є самозахопленням. Але ніхто нічого не робив. Тим часом, храм обклали каменем і зробили фундамент. Його спробували легалізувати через суд. 2012 року, за каденції Віктора Януковича, Шевченківський суд визнав право власноті на храм за громадою. Тодішнє керівництво Національного музею історії, на території якого звели храм, погодилось із рішенням. Фактично суд узаконив споруду, яка не мала права власності на землю.

Але чому науковці поступилися? Знайомство з Тетяною Сосновською, директором нацмузею історії, на території якого Московський патріархат і звів так званий Десятинний монастир, дають відповідь. Чиновниця вже два роки обіймає посаду і два роки фактично стоїть на шляху незаконної розбудови. Вона реально боїться за власне життя. "Мені декілька людей сказали (про погрози - Ред.). Це правда. Погрожували ті представники церкви, які на самому початку приходили до мене і на моє прохання і мою вимогу надати документи говорили, що всі ми по землі ходимо. У тебе є діти. Вони повністю мені розповіли про мою сім'ю", - стверджує директор музею.

Пізніше водій настоятеля храму архімандрита Гедеона Харона на зауваження директора поводити себе тихіше на території музею сказав, що Тетяні Сосновській відріжуть голову. "Вибіг водій настоятеля розказав, що ми тобі голову відріжемо. І діти забудуть як тебе звати і де тебе шукати", - пригадує вона.

У тисячоліття успіння Володимира Тетяна Сосновська заборонила встановити подіум та хрест на залишках фундаментів десятинки. Після, повертаючись додому пізно ввечері, її парасолька розкололася від кулі. "Монастир, в назві якого вжито слово Десятинний, до нас не звертався", - переконує директор Департаменту у справах релігії Мінкультури України Андрій Юраш.

Таким чином, офіційно Десятинний монастир незареєстрований і є поза законом. Релігійна громада на честь Рідзва Пресвятої Богородиці, яка діє в самовільно збудованому храмі біля залишків Десятинної церкви, зареєстрована за зовсім іншою адресою - вул. Велика Житомирська, 6-А, квартира, 9. На околицях Києва у Голосіївському районі діє монастир з такою ж назвою - на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Його настоятель - архімандрит Гедеон. Він - настоятель так званого Десятинного Монастиря.

"Таким чином можна сказати, що зареєстрований на адресою у Голосіївському районі монастир – де-факто діє за адресою Володимирська, 2. Хоча там жодної реєстрації немає", - сказав Юраш. 

Цікаво, що релігійна громада на честь Різдва Пресвятої Богородиці зареєстрована на Михайла Гойхмана. В пресі його називали "смотрящім" колишнього прем'єра Арбузова за банками.

Поспілкувавшись з колишнім керівництвом міста, стало відомо, що саме Гойхман від Адміністрації президента Януковича керував питанням відновлення Десятинної церкви. Він був присутній на усіх зустрічах. Арбузов також приїздив сюди ледь не щонеділі, як і староста релігійної громади екс-регіонал нардеп Юрій Мірошніченко. Останній взагалі пропонував тут звести православний комплекс для УПЦ МП.

Саме ці люди від президента Януковича лобіювали будівництво храму на залишках Десятинки, перекривши їх монолітної плитою. Утім суспільне незадоволення таким варварством стримали владу від офіційних дозволів. Аби заспокоїти ситуацію - рештки фундаментів засипали. УПЦ МП досі прагне застовбити за собою це сакральне місце.

Беззаконня породжує беззаконня. Цей храм був збудований на брехні, ігноруючи усі людські норми і як виявилося й Божі заповіді. На Комітеті Верховної Ради, який збирався цього тижня, дійшли згоди, що Міністерство культури має подати до суду на знесення споруди. Очевидно, якщо влада не розбереться з питанням самобудови біля залишків Десятинної церкви найближчим часом це зроблять стихійно незадоволені люди. Неправильні вчинки не можна виправляти такими ж. Один із меценатів Національного музею запропонував за власний кошт, не руйнуючи культової споруди, розібрати та частинами перевезти її в інше місце. 

Сергій Гальченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація