Скандал із "Межигір'ям". Кому віддали резиденцію й чому можливий збройний опір

Скандал із "Межигір'ям". Кому віддали резиденцію й чому можливий збройний опір

Фото: УНІАН

170 гектарів землі та 90 споруд нині утримують 200 людей без допомоги держави.

Доля "Межигір’я" - знову в центрі гучного скандалу. Активісти, які господарюють у колишній резиденції Януковича шостий рік, обіцяють не допустити на територію нову команду управителів – аж до збройного опору.

Керувати "Межигір’ям" чиновники державного органу АРМА - Агентства з розшуку та менеджменту активів - дозволили приватній фірмі, щоби, як кажуть, отримувати прибуток. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Такої посиленої охорони, яка нині в "Межигір'ї", не було з часів Януковича. Службу несуть Нацгвардія і спецпризначенці. У них, кажуть, наказ не допустити заворушень.

"Проводили інструктаж, що має бути рейдерський захват", - каже охоронець.

"Дістало це все! Як таке можливо? Це що - бізнес-об’єкт? Це народне майно!", - говорить комендант.

"До війни не повинно дійти, ми не готові. Але тут дуже багато громади і військових, які допомагають нам утримувати", - каже адміністратор.

170 гектарів землі, 90 споруд - і все це утримують 200 людей без допомоги держави. Господарюють ті, хто сюди зайшов іще в лютому 2014-го. Описане майно слідчими ГПУ, переконують, що зберегли. Хваляться, що втричі збільшили зоопарк.

І шостий рік персонал мріє про одне - створення тут державного заповідника. Щойно "Межигір’я" отримує цей офіційний статус – вони, переконують, готові звідси піти. А те, що чиновники дозволили спочатку господарювати бізнесмену, називають "ганебним дерибаном".

Керівнику компанії, яка вчора виграла тендер, - 33 роки, політолог-магістр, працював у США, 2016-го був помічником депутата Євгена Мураєва. Його фірма – маловідома і на рахунку має мільйон гривень. Бізнесмен заспокоює, що персонал "Межигір'я" розганяти не буде. Бо своїх має лише близько 20 співробітників.

Громада "Межигір'я" обіцяє не допустити на територію нову команду управителів

Громада "Межигір'я" обіцяє не допустити на територію нову команду управителів

"Ми будемо діяти тільки за законом. Я трішки не розумію істерії, яка відбувається. Спочатку треба туди зайти, щоб щось робити. Ми маємо провести інвентаризацію разом з АРМОЮ і поліцією. Після цього підпишемо договір. Далі будемо бачити, як воно буде", - зазначив бізнесмен, новий управитель "Межигір'я" Олексій Вороненко.

Конкурс на переможця тривав сім місяців. Проводила Агенція менеджменту активами. Чиновники нинішніх господарів-активістів ганьбили з перших днів, провести незалежний аудит – відмовлялися. Та запевняли, що лише в руках справжніх бізнесменів "Межигір’я" може стати ефективним і прибутковим об’єктом. У січні АРМА вже намагалася передати резиденцію фельдшеру з Білої Церкви, фірма якого з капіталом у тисячу гривень.

"Цього разу збільшили уставний фонд до мільйона, це для них копійки. Фірма така сама "рога і копита" фактично фіктивна", - каже юрист "Межигір'я" Катерина Кувіта.

"Є рішення забрати цю територію або з метою її розділити на частини, або повернути колишньому власнику, який мріє повернутися. Стоїть за цим Партія регіонів", - говорить юрист "Межигір'я" Дмитро Карп.

"Це абсолютна брехня. Так, я був помічником Євгена Мураєва. Але що таке помічник? Коли в нього починалася деструктивна позиція, я для себе прийняв рішення піти від нього", - говорить Олексій Вороненко.

Тим часом громада результат конкурсу планує скасувати через суд, за підтримкою пішли ще й у Верховну Раду. Депутати звернулися до Держбюро розслідувань із заявою перевірити дії чиновників АРМИ.

"Коли "Межигір'я" повертається людям Януковича – це величезна біда для нас всіх, це символічна біда. Ви порушуєте закон! Ніяких обмежень щодо передачі громадським організаціям не існує. В законі чітко написано, що потрібно, щоби це була юридична особа, кожна ГО є такою особою", - каже народний депутат Єгор Соболєв.

Як провести повторний конкурс - ніхто поки що не розуміє. В АРМІ чиновники на сайті оприлюднили заяву, що готові до діалогу. Водночас скаржаться, що інтерес бізнесу до "Межигір'я" падає і знайти нового управителя їм було не так-то й просто.

Валентина Мудрик, Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація