“Штрафи” за борги: в Києві за прострочені платежі за тепло нараховують доплату

“Штрафи” за борги: в Києві за прострочені платежі за тепло нараховують доплату

Скріншот відео

У “Київтеплоенерго” пояснюють, що в платіжки боржників додають втрати підприємства від інфляційних процесів та 3% річних за користування коштами.

У столиці України абоненти “Київтеплонерго” почали отримувати платіжні квитанції, в яких, окрім вартості неоплачених послуг за опалення та гарячу воду, вказано ще додаткову суму. Як пояснили на підприємстві, такі санкції вони застосовують через те, що самих тепловиків теж штрафують за прострочені платежі за газ. Що робити киянам в такій ситуації і чому доплату отримали навіть ті, хто уже погасив борги, йдеться 15 липня в сюжеті ТСН.19:30.

Киянка Інна Звягінцева, яка мешкає в однокімнатній квартирі на 15 поверсі, отримала в опалювальний період платіжки з величезними сумами через так званий “небаланс”, коли перевитрати вартості теплопостачання будинку розписують на усіх мешканців. Поки вона з’ясовувала ситуацію у всіх інстанціях і добивалася перерахунку, виник борг. На нього ж нарахували “штраф” — ще 628 гривень.

Після публікації цієї історії в соцмережі з’ясувалося, що в такій ситуації опинилося чимало киян. Причому штрафи на борги прийшли навіть тим, у кого заборгованості немає.

У “Кивїтеплоенерго” кажуть, що за прострочення платежів підприємства за газ їх штрафують, тому вони теж застосовують до своїх абонентів санкції. Як пояснив директор СП “Енергозбут” Костянтин Лопатін, оскільки у зв’язку з карантином не можна застосовувати пеню та штрафні санкції, то в квитанції вписують втрати від інфляційних процесів та 3% річних за користування коштами. “Ці фінансові компенсаційні механізми під заборону не підпадають”, - зауважив він.

Випадки, коли додаткові суми поприходили тим, у кого немає боргів, у “Київтеплоенерго” пояснили тим, що штрафні санкції в липні — за борги, які були ще у червні. Якщо споживач усе повернув, то у платіжці за серпень нових доплат не буде.

“Розмір цих фінансових санкцій розраховуються щомісяця за алгоритмом. Ця сума змінюється щомісяця. І якщо борг не зменшується, то ця сума буде збільшуватися”, - попередили на підприємстві.

Як стверджують юристи, такі нарахування з боку “Київтеплоенерго” можливі тільки після судового рішення, інакше вони протиправні.

“Усю відповідальність за порушення зобов’язань у договорі вирішує тільки суд”, - наголосив адвокат Вадим Чунжин.

З приводу нарахувань від столичного підприємства теплокомуненерго уже готується колективний позов до суду. Для цього створено спеціальну групу у соцмережі, до якої приєднуються ті, кому на борги нарахували штрафи.

Новини України: у Києві оштрафували тих, хто має борг за комуналку

Новини України: у Києві оштрафували тих, хто має борг за комуналку

Повʼязані теми:

Наступна публікація