"Студент-відмінник" здавав іспити за майбутніх лікарів: у Києві спалахнув скандал

Виявлено понад 60 випадків неправомірного отримання сертифікатів про успішне складання іспитів за вказаною шахрайською схемою.

Правоохоронці Київської області викрили злочинне угруповання осіб, які допомагали медикам-студентам успішно скласти ліцензовані іспити у двох медичних вишах столиці.

Встановлено, що студенти-медики, які мали бажання успішно скласти один із іспитів "КРОК", зверталися із відповідним проханням до організатора шахрайської схеми. Той розповідав, що займає адміністративні посади у ВНЗ і володіє широким колом знайомств із посадовими особами МОЗ України та ДО "Центр тестування", тому зможе за гроші "вирішити" їхні питання із успішним складанням іспитів та отриманням відповідного сертифікату. Вартість такої послуги починалася від 3 тисяч доларів США.

Про це повідомляє поліція Київської області.

Далі, отримавши "заявку клієнта", організатор через особисті контакти із викладачами та студентами, котрі успішно навчалися чи навчаються у навчальних закладах медичного спрямування, пропонував їм за 500 доларів США скласти іспит замість клієнта.

Організатор шахрайської схеми разом із двома співучасниками отримували оригінали паспортів "клієнтів", вносили до них зміни: переклеювали у паспорти фотокартки осіб, які складали іспит замість них.

Підставний "студент-відмінник" успішно складав відповідний іспит, отримував сертифікат, що давав можливість продовжувати навчання справжнього студента на медичному факультеті.

Під час проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці виявили та задокументували вісім фактів складання іспиту підставними особами з використанням підроблених паспортів громадян України.

Крім того, виявлено понад 60 випадків неправомірного отримання сертифікатів про успішне складання іспитів за вказаною шахрайською схемою.

Під час проведення обшуків за місцями проживання шахраїв та місцями проведення іспитів, правоохоронці виявили та вилучили екзаменаційні роботи підставних студентів, документацію щодо проведення іспитів, паспорти громадян України з очевидними ознаками підробки, засоби зв’язку, що використовувались зловмисниками, гроші та бланки сертифікатів успішного складання іспиту.

За цими фактами триває досудове розслідування, відкрите за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про оголошення підозри учасникам шахрайської схеми.

Нагадаємо, жителі Ніжина Чернігівської області причетні до оформлення близько 500 кредитів шахрайським шляхом. Вони взяли 400 тисяч гривень онлайн-кредитів на інших громадян. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація