Самовільна заміна фасаду в будинку: як боротися з порушниками будівельних норм

Самовільна заміна фасаду в будинку: як боротися з порушниками будівельних норм

Аби зробити заміну, потрібні відповідні документи.

Мешканці одного з районів Києва нарікають на самовільну зміну фасаду та прибудови, через яку тепер не пройти тротуаром. Власник нежитлового приміщення у їхньому будинку вирішив прибудувати собі ще один вхід та вибити вікно там, де йому заманулося.

Що робити в такій ситуації, та чи законно це — у сюжеті Сніданку з 1+1.

Власник приміщення у будинку вирішив розмістити вікна по своєму. "Він вибив стіну, вибив вікно і перемістив, зменшив його, заклав якоюсь невідомою цеглою" - розповідає мешканець будинку Микола.

Крім того, зміна фасаду в будинку категорично не влаштовує інших мешканців. Але їхню думку власник приміщення навіть не питав. Крім того, він не реагує на скарги. Мовляв, все згідно із законом.

Своєю чергою, власник приміщення каже, що фасад не змінює, а лише будує пандус. "Я проводжу побудову пандусу до свого окремого входу, який є там. Цю добудову проводжу відповідно до закону України про регулювання містобудівної діяльності, що посилення захисту осіб з інвалідністю".

Усі дозвільні документи пан Роман, власник приміщення, надіслав поштою. “Дійсно, 12 лютого цього року набрав чинності новий закон Верховної Ради, що без будь-яких дозвільних документів можна влаштовувати до будинків пандуси"- пояснив юрист.

Але вони мають відповідати будівельним нормам. Їх, як стверджують мешканці, не дотримано. "Кут нахилу повинен бути вісім відсотків, максимум 10-12. Тут кут нахилу понад 30 градусів", - каже мешканець Микола. 

Самовільна зміна фасаду: як боротися з порушниками будівельних норм

Самовільна зміна фасаду: як боротися з порушниками будівельних норм

Якщо з пандусом питання спірне, то фасад таки змінений. Навіть сам власник приміщення це прописав у згоді, для якої збирав підписи мешканців. Утім їх всього чотири, а цього геть мало. Для того, щоб змінити фасад, потрібно зібрати підписи 75% власників квартир будинку.

У такій ситуації, радить юрист, мешканці будинку можуть сміливо звертатися до державної інспекції архітектурно-будівельного контролю, у міську раду, а також із заявою в поліцію. Вони мають перевірити законність змін і змусити власника приміщення повернути будинку попередній вигляд.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація