Гіркий урок із трагічної гонитви у Києві поліція для себе винесла – Деканоідзе про вбивство поліцейським

Гіркий урок із трагічної гонитви у Києві поліція для себе винесла – Деканоідзе про вбивство поліцейським

Керівниця Національної поліції України Хатія Деканоідзе / Фото: УНІАН

Під час нічної погоні від кулі поліцейського загинув 17-річний хлопець.

На купу запитань, що стосуються підготовки та адекватності поведінки поліцейських, зараз доводиться відповідати керівнику Національної поліції України Хатії Деканоізде. Зокрема, йдеться про смерть у Києві 17-річного хлопця від кулі поліцейського.

Погоня була на шалених швидкостях. Десятки кілометрів – за лічені хвилини. Поліцейські стріляли, щоб зупинити порушників. Ті своєю чергою збили патрульного. Київська драма розділила суспільство, бо від пострілів нових поліцейських загинув один із втікачів. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

То мали право стріляти чи ні? Ось на чому зосередилось обговорення в соцмережах, у теле- і радіоефірі. Історія, що кидає тінь на всю реформу української міліції, за тиждень обросла низкою міфів. Слідство триває досі. І чимало запитань досі без відповіді.

Чи мали право столичні патрульні стріляти у втікачів на BMW

Чи мали право столичні патрульні стріляти у втікачів на BMW

Керівниця Національної поліції України Хатія Деканоізде відповіла на запитання у цій справі в прямому ефірі ТСН.Тижня. Вона одразу попередила, що не може вдаватись у деталі слідства.

– Висновок для себе Ви явно вже мали зробити: мали право чи ні Ваші підлеглі стріляти в такій ситуації?

– Є два аспекти. Перший аспект. Я не буду оригінальна, я вже сказала, що триває слідство. І правову оцінку повинні дати прокуратура та слідство. Але другий аспект, про який я хочу говорити дуже гучно, – це те, що вулиці Києва чи вулиці міста – це не майданчик для перегонів. Маю на увазі не поліцейських, а маю на увазі всіх. Бо автомобіль, який на шаленій швидкості їде вулицями Києва, Харкова чи Дніпропетровська, є дуже небезпечним для мешканців міста. Кожне місто і жителі міста повинні спати спокійно, бо це важливо. Я можу це сказати як глава Національної поліції, як громадянка України, як людина, яка живе в цьому місті, що п'яний водій – це злочинець. І в поліцейських є право і в них є обов'язки припинити злочинні дії водія.

– Я розумію, що Ви не можете говорити про деталі справи. Утім, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав одне порушення, яке одразу помітив – це стрільба у русі, що заборонено правилами. Які висновки щодо підготовки поліцейських будуть Вами зроблені? Чи маєте намір щось змінювати уже зараз? Це складний екзамен на перебування Вас на посаді – завтра якраз 100 днів.

– Скажімо так, краще – це ворог завжди хорошого. І немає межі досконалості. Це я можу сказати точно. І ми поступово і постійно розвиваємося, і ми постійно повинні досягати мети вдосконалення. Це я вам обіцяю особисто, як глава Національної поліції. Знову ж повторю, що оскаженілий автомобіль на вулицях Києва – це велика небезпека. Бо п'яні водії постійно вбивають наших дітей, батьків, просто мирних жителів, які переходять, наприклад, вулиці. У поліцейських є зброя і вони повинні використовувати зброю в рамках закону.

–  Ви вже обговорювали зі своїми підлеглими, чому не використовували інші способи зупинити порушників? Наприклад, заблокувати якісь вулиці.  

– Я говорила з нашими працівниками, з поліцейськими кілька разів. Вони – поліцейські, вони розуміють, куди прийшли, і вони робили те, що зробили і яке рішення прийняли. Я вдячна за те, що поліцейські охороняють місто Київ та інші міста. Я вдячна за те, що поліцейські приймають дуже важливі та важкі рішення.

 

– Ви обговорювали зі своїми підлеглими, як вони сприймають розслідування за такими гучними статтями, як "перевищення службових обов'язків" і навіть "навмисне вбивство"?   

– Як я розумію… Так, справа порушена проти водія. Це частина 2 статті 345 Кримінального кодексу. А щодо слідства – я не можу нічого казати. Давайте дочекаємося деталей слідства, дочекаємося правової оцінки і тоді дамо правову оцінку.

– Наскільки відомо, водія навіть не затримали?

– Так, є стаття. Я вже казала. Але це вже питання до слідства та прокуратури.

– Тобто поліцейських можна давити?

– Ні, справа порушена, 345-та стаття…

– Але він не затриманий?

– Питання до слідства та прокуратури.

– Ви оцінку цьому даєте?

– Давайте всі оцінки будемо давати вже після того, як буде суд, і як буде завершене слідство.

– Зараз дуже складний момент – ідеться про довіру до нових поліцейських. Як вони самі сприймають те, що слідство ведеться за статтею "навмисне вбивство"?

– Знаєте, я з ним говорила. Зустрічалася кілька разів. Скажу одне, що вони – поліцейські. Вони розуміли й розуміють, куди прийшли, вони виконують свої обов'язки. Усі поліцейські (які працюють у патрульній поліції) і далі продовжуватимуть патрулювати вулиці, затримувати злочинців і припиняти різні дії, у тому числі п'яних водіїв.

– Як гадаєте, після цієї ситуації інші колеги не почнуть боятися застосовувати зброю, навіть у складних ситуаціях?

– Не думаю.

– У таких випадках, коли загинув не той, хто винен в аварії, загинув пасажир, чи є можливість компенсації родині?

– Я ще раз висловлюю співчуття. І з патрульними поліцейськими ми висловили співчуття. Давайте дочекаємося закінчення слідства, буде правова оцінка і потім будемо думати, як продовжувати наші дії.

Деканоідзе також уперше розповіла про результати переатестації поліції у Києві та області.

Хатія Деканоїдзе розповіла про настрої київської поліції після інциденту зі стріляниною

Хатія Деканоїдзе розповіла про настрої київської поліції після інциденту зі стріляниною

Повʼязані теми:

Наступна публікація