Раптову весну змінять 14-градусні морози. Як це переживуть рослини

Раптову весну змінять 14-градусні морози. Як це переживуть рослини

Фото: Associated Press

Останні кілька днів погода більше нагадує пізній березень, але вже скоро це зміниться.

Синоптики повідомляють, що київська зима цього року побила температурний рекорд за майже 140 років. Але вже скоро раптова весна завершиться, і на зміну сонцю прийдуть морози до мінус 14 градусів. Як таку зміну погоди переживуть рослини, розповіли в ефірі "Сніданку 1+1".

У Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка припікає сонечко, але сніг ще лежить. За словами заступника директора ботанічного саду Миколи Шумика, який працює в ботсаду вже 30 років, за ці роки лютий був дуже різним.

"Було таке, що магнолія квітувала і випав сніг. Звичайно, тоді прискорюються оці процеси, менше зав'язується плодів, скорочуєтьcя термін квітування цих дерев, особливо декоративних. Але цього разу магнолія ще спить. І навіть не думає прокидатися, зарано", - розповідає він.

Шумик переконує, що цьогорічна весна посеред лютого не є катастрофою.

"Адже тепло трималося не настільки довго, аби рослина встигла прокинутися. Щоб почати квітування, вона повинна набрати суму ефективних температур. Але оці 2 чи 5 днів плюс 4 чи плюс 6, що в нас було, то звичайно цього мало, щоб говорити, що рослина накопичила оцю суму температур. Це, мабуть, треба, мінімум 2-3 тижні", - пояснює працівник ботсаду.

Біля входу в сад росте форзиція. Вона найкращий індикатор потепління, але й ця рослина на лютневу весну ще ніяк не відреагувала.

"Вона одна з самих ранніх деревних рослин, кущових, яка починає квітнути. Вони більш показові на реакції на зміну клімату. Але як бачите, квіткові бруньки, вони ще не починають розпускатися, тобто ще в стані такого спокою", - розповідає він

Однак, деякі екзотичні рослини все ж більш норовливі. І до таких температурних гойдалок чутливі. 

"Є профілактичні заходи, що стосуються таких екзотичних вічнозелених рослин, які можуть отримати опіки від яскравого сонця. Я не думаю, що зараз треба прикривати, вони набагато більше пережили в своєму житті в еволюційному розвитку, ніж ми", - уточнює Шумик.

Він зазначив, що більшість місцевих видів пристосовані до таких перепадів. Небезпека буде, якщо прийдуть пізні весняні морози.

Нагадаємо, 19 лютого повідомлялося, що атмосферний фронт принесе в Україну нічне похолодання.

Як уберегти рослини від різких змін погоди

Як уберегти рослини від різких змін погоди

Повʼязані теми:

Наступна публікація