Проект пам’ятника Іллі Муромцю в Києві підірвав інтернет і наукове середовище в столиці

Проект пам’ятника Іллі Муромцю в Києві підірвав інтернет і наукове середовище в столиці

Фото: ТСН

Одні сперечаються про доречність бороди в богатиря, інші про реальність самого персонажа та доцільність монумента.

Кілька днів точаться бурхливі суперечки навколо ідеї пам'ятника Іллі Муромцю, проект якого виклав у соцмережі мер міста Віталій Кличко. Чотириметрового бронзового богатиря мають встановити цього року у парку "Дружби народів", а позував для монумента відомий український силань Василь Вірастюк, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

За допомогою двох чоловіків Вірастюк одягнув металеву кольчугу, яка важить щонайменше 10 кілограмів. Належним був і меч, який підняти можуть лише двоє звичної статури чоловіків. Однак ентузіазму градоначальника, котрий виклав в інтернет відео підготовки монументу, юзери не поділили – пам’ятник вони назвали несмаком та васнєцовщиною.  Головна претензія критиків – до бороди Іллі Муромця. "Поголіть йому ту страшну бороду, княжі вої її не носили. Скільки можна бути в полоні радянських архетипів? Невже у столиці немає притомних істориків?", - обурювалися користувачі соцмереж.

Юзери та науковці сперечаються про доречність та вигляд пам'ятника Іллі Муромцю у Києві

Юзери та науковці сперечаються про доречність та вигляд пам'ятника Іллі Муромцю у Києві

Автор памятника жалкує, що його витвір оцінюють люди, які не розуміються на тому, про що говорять. Володимир Журавель твердить, що перш ніж стати до роботи над монументом, перелопатив десятки книжок і з’ясував, що бороди в означену добу в Києві таки носили. Для історика та етнографа Сергія Сегеди Ілля Муромець – цілком реальний історичний персонаж. Багато років тому Сегеда разом з іншими вченими брав участь у дослідженнях останків, що нині перебувають у лаврських печерах, і від побаченого вражений досі. "Тоді був час такий, дуже багато говорилося про те, що монахи фальсифікували ці останки. А я подумав і навіть вголос сказав: якщо і фальсифікували, то дуже кваліфіковано", - розповів він.

Науковець твердить, що зріст Іллі Муромця становив 177 сантиметрів, і для його епохи це було дуже багато. Чоловік цей був статний, кремезний, дуже сильний, але з патологічними змінами кісток, що свідчать про цілий букет захворювань, які цілком могли прикути його до ліжка на багато років. Загинув він, як і годиться богатирю, в бою, про що свідчать рублені рани на грудях та руці. Вигляд богатиря на 85% допомагає відтворити антропологічна реконструкція, але волосся та борода – це завжди найменш певна частина такого портрету.

У тому, що Муромець насправді жив у містечку Моравськ під Черніговом, та був цілком реальним українським героєм, Сегеда не сумнівається, як і в тому, що пам’ятник у Києві є цілком доречним. Натомість археолог Олександр Симоненко вважає інакше. "Хто вам сказав, що він тут жив? Це така сама особа легендарна, як Баба Яга, Кощій Безсмертний і таке інше! Не було ніяких богатирів! Не було ніяких іллів муромців", - наполягає він. На думку цього дослідника, Муромця вигадали, щоби ідеологічно прив’язати Київ до Москви, а пам’ятник йому в Україні недоречний, незалежно від того, з бородою його зображувати, чи без. "Жоден археолог вам не може сказати, були бороди за часів Київської Русі, чи не було борід", - заявив він.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація