Пристрасті у столиці: противники забудови Протасового яру валили паркан і перекривали дорогу

Пристрасті у столиці: противники забудови Протасового яру валили паркан і перекривали дорогу

У ситуації тепер розбиратимуться посадовці адміністрації Києва.

У столиці відбулася акція протесту проти забудови Протасового яру. Там планували звести три багатоповерхівки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Активісти й забудовники штовхалися та спілкувалися на підвищених тонах. Конфлікт між ними триває вже кілька днів поспіль – відтоді, як на схилах яру почали ставити паркан та спиляли частину дерев. Забудовник твердив, що мав усі потрібні на те документи, активісти ж наполягали, що забудова незаконна і небезпечна. Після сутичок у справу довелося втручатися чиновникам.

Активісти протестують проти будівництва 3 багатоповерхівок у Протасовому Яру

Активісти протестують проти будівництва 3 багатоповерхівок у Протасовому Яру

У п’ятницю вони пообіцяли провести перевірки, а забудовнику рекомендували тимчасово припинити всі роботи і докладніше вивчити питання. Активісти ж скаржаться, що навіть після цього рішення в яру до ночі ставили загорожу. Забудовник це заперечує: "Роботи не відбуваються". Зрештою представники будівельної фірми таки пообіцяли мітингувальникам, що робіт до вирішення конфлікту вести не будуть. "Про рішення ми вчора дізналися з інтеренету. На руки ми його не отримали. Втім, ми поважаємо його. Ділянка огороджена, і з понеділка ми надамо всі документи стосовно законності забудови цієї земельної ділянки", - запевнив генеральний директор компанії-забудовника Дмитро Паланчук.

Активісти про всяк випадок нашипували дерева цвяхами, аби їх неможна було зрубати. "Ми зараз хочемо призупинити принаймні вирізування дерев, а з понеділка продовжимо нашу юридичну роботу. Довести і обґрунтувати, що є незаконність в тих чи інших діях", - пояснили вони. Після годинного з’ясовування стосунків конфлікт майже зійшов на ні – сторони пообіцяли дочекатися перевірок КМДА. Але коли здавалося, що всі от-от розійдуться, активісти вирішили повалити паркан.

Однак зробити цього не зуміли, бо в ситуацію втрутилась охоронна фірма компанії-забудовниці та правоохоронці. Їхні дії противники будівництва зустріли вигуками: "Ганьба!". Після цього активісти пішли перекривати дорогу, але це великих заторів не спричинило – машини зупиняли, пояснювали водіям, чому перекрили трасу, і пропускали далі. Блокування тривало зо півгодини, далі активісти звільнили дорогу і завершили протест. Але пообіцяли, що в понеділок чекатимуть від чиновників результатів перевірки, і в разі потреби знову вийдуть мітингувати.

Раніше повідомлялося, що в Києві зводять багатоповерхівку за півтора метра від школи і за вісім метрів від дитячого садочка. Батьки дітей кажуть, що садочок зсувається, а з-під паркану будівництва малеча дістає арматуру і грається нею. За словами дорослих, спочатку планували зводити будівлю на 12 поверхів, потім на 16, а тепер на 23.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація