Прибудований Київ: жителі столиці без жодних наслідків зводять додаткові квадратні метри

Прибудований Київ: жителі столиці без жодних наслідків зводять додаткові квадратні метри

Фото: ТСН

Це протизаконно, однак за цим ніхто не слідкує, тому нахабність найчастіше залишається безкарною.

Балкон із балконом та ще й із виходом у власний гараж – у столиці хто як хоче, так і збільшує квадратні метри свого житла. Добудувати собі ще одну квартиру збоку висотки примудряються навіть мешканці горішніх поверхів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Килимом устелений шлях до гаража – той переходить у чималий балкон, який тулиться до масивної веранди. Таке набудував мешканець столичної хрущовки. Будівництво, схоже, вів у кілька черг і любить природу: одне дерево вмурував у прибудову, а інше запопадливо обклав плитами, бо вже під вікнами сусідів облаштував паркомісце. На стук вийшли сусіди – саме під їхніми вікнами місцевий прибудовник паркує свій УАЗик. "Погано, але я нічого не можу зробити", - кажуть люди.

Самі собі будівельники: як зупинити стихійну перебудову житла у багатоповерхівках

Самі собі будівельники: як зупинити стихійну перебудову житла у багатоповерхівках

В іншому столичному будинку люди зуміли розширити своє житло на другому поверсі – чималу добудову поставили на бетонні стовпи. Перехожі місцину про всяк випадок оминають. Сусіди кажуть, що господарі квартири поїхали відпочивати, вдома їх немає. Із цегли, дерева, оббиті вагонкою чи цілком скляні – про українські балкони цілу книгу видав архітектор. Збірка з фото і англійською мовою, бо зорієнтована на читача за межами країни – там таке може вразити. 

Район Берліна Ліхтенберґ, тутешня забудова дуже нагадує нашу: будинки панельні з невеликими балкончиками, всі однаковісінькі. Але тут будь-які зміни фасаду суворо регламентуються: "Усе потрібно робити тільки з дозволом. З управління надішлють житлову компанію. Бо вони будуть використовувати спеціальне скло, більш безпечне. Щодо кольору ви теж не можете самі вирішувати". В Україні теж усе регламентується – приміром, щоби щось прибудувати, потрібно мати дозвіл архітектурно-будівельної інспекції, а якщо прикалабок стоїть на землі, то слід оформити й ділянку. Однак на практиці за цим просто ніхто не стежить.

У столичній адміністрації роз’яснюють, що ЖЕК лишень обслуговує будинок, а не контролює його мешканців. Через прихатки часто потерпають сусіди, бо в них починаються проблеми зі світлом та опаленням – тому саме сусіди і мають усе контролювати: "Треба об’єднуватися людям і брати участь в управлінні будинком, або створювати ОСББ, або обирати управителя, якому делегувати право відстоювати їх інтереси в судах". Бо лишень суд може зобов’язати розібрати набудоване. Інший варіант – чекати, доки нерегламентована прибудова завалиться сама. До речі, якщо із самовільною конструкцією щось станеться, то й поскаржитися ніяк, бо офіційно її не існує.

Кореспондентка ТСН Інна Боднар

Повʼязані теми:

Наступна публікація