Поїздка киянина з інвалідністю в метро обернулася скандалом у соцмережах

Поїздка киянина з інвалідністю в метро обернулася скандалом у соцмережах

Чоловік наскаржився на поведінку персоналу столичної підземки.

Киянин з інвалідністю Дмитро Щебетюк об'їхав всю Україну автостопом і регулярно користувався громадським транспортом у столиці, доки не натрапив на примусовий "сервіс" у метрополітені. Його він назвав схожим на публічне зґвалтування і поскаржився в соціальних мережах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це повідомлення зібрало понад тисячу лайків у Facebook та спровокувало дискусію, яка не вщухає вже кілька днів. Дмитро розповідає, що по правилах супроводжувати людину на візку у метрополітені мають троє спеціально навчених працівників, але він просить цього не робити, бо все вміє робити самостійно. Цього ж разу натрапив на відмову – і був змушений чекати біля турнікету зо 20 хвилин, хоча поспішав. "А я вас не пущу! І з такою посмішкою! Ніби до дитини!", - розповів він.

Хлопець з інвалідністю обурився діями працівників метрополітену під час поїздки у підземці

Хлопець з інвалідністю обурився діями працівників метрополітену під час поїздки у підземці

Згодом, за його словами, прийшла помічниця, котра потягла його до окремого ескалатора, хоча він сам уміє пересуватися звичайним. "Люди на візочках, якщо вони мають можливість самі пересуватися, дайте їм таку можливість! Не робіть з них обмежених людей", - просить хлопець за підсумками того дня.

У метрополітені пояснюють, що діяли за правилами користування ескалатором, які, мовляв, як і ПДД, написані кров'ю. "Не мають права візочники без сторонньої допомоги користуватися ескалатором, бо це безпека як самого пасажира на візочку, так і інших людей, які їдуть поруч на ескалаторі", - твердить речниця столичної підземки Наталя Макогон. Конфлікт вона пояснює людським фактором – мовляв, люди не зійшлися настроями в якійсь конкретний день.

Про проблеми візочників у метро розповідають в асоціації людей з інвалідністю. "Одна з працівниць хотіла мене затримати, але неможна затримувати візочок, коли він у русі, і я перекинувся", - розповів Володимир Азін. Для нього все минулося без постраждалих, а от Олег Полозюк з ескалатора полетів не так вдало – жінці, що стояла поруч, його коляска зламала руку. Обоє часто користуються метро та навіть допомагали розробляти правила користування підземкою. Вони кажуть, що вимагати від персоналу ідеального знання всіх правил – не варто. Дмитро з ними погоджується і навіть пропонує провести тренінги для працівників метрополітену щодо того, як слід поводитися з пасажирами, котрі мають інвалідність.

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація