Повітря, яким ми дихаємо: як у Києві змінилися показники за рік

Повітря, яким ми дихаємо: як у Києві змінилися показники за рік

Фото: ТСН.ua

Головна причина чистого ранкового повітря – відсутність машин у місті всю ніч.

Головна причина хорошого ранкового повітря у Києві – відсутність машин у місті всю ніч. Як це працює та як змінилися показники київського повітря за рік, про це сьогодні у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Погода поки теж не передбачає різких змін якості повітря. Температура у Києві буде стабільною: просто зараз у столиці +5°C, вдень буде тепліше до +10-11°C. Та ще й без дощу.

Не спекотно, але й не так, як 42 роки тому. 1979 пам’ятає хоч і невеликі, але квітневі морози. А от у 1943 році було вже +28,5°C.

"І тоді – 40-50-60 років тому – про якість повітря так не думали. І розгадка тут проста. Тоді на дорогах не було так багато машин. Майже 90% викидів у Києві спричиняє транспорт. Все це стосується й наших найбільших міст із населенням понад пів мільйона людей. Із такою кількістю людей і машин жити в місті з хорошим повітрям майже неможливо", - зазначає кореспондент "Сніданку" Антон Ночвін.

Але раптом урбаністи замислились, а хто у великих містах може врятуватись від забрудненого повітря? Може, жителі багатоповерхівок і хмарочосів? І квартира на 25 поверсі – це панацея? Ну, якщо машини на землі, то чи буде повітря там – на висоті – кращим?

Провести експеримент вирішили навколо багаторівневої столичної розв’язки із великим трафіком. Поряд спальний район. Дослідники підняли дрон зі спеціальним аналізатором.

"Червоним і жовтим позначено найзабрудненіші частини. Тож якщо жити просто біля розв’язки, не допоможе й квартира на 25 поверсі. Також найбрудніше повітря в місцях поблизу світлофорів, де накопичуються та стоять чимало машин. Така сама ситуація і в центрі міста, де завжди ускладений трафік. Тож краще обирати не поверх, а житло подалі від магістралей і завантажених доріг", - підсумовує кореспондент "Сніданку з 1+1".

Нагадаємо, у Києві 20 квітня буде хмарно з проясненнями. Синоптики обіцяють вдень невеликий дощ. Швидкість північно-східного вітру складе 5-10 м/с. Температура становитиме близько 11-13 градусів тепла. 

Повітря, яким ми дихаємо: як змінилися показники за рік

Повітря, яким ми дихаємо: як змінилися показники за рік

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація