Постраждалі від вибуху на Голосіївському проспекті прийшли до будинку товаришів за нещастям

Постраждалі від вибуху на Голосіївському проспекті прийшли до будинку товаришів за нещастям

Постраждалі від вибуху на Голосіївському проспекті прийшли до будинку товаришів за нещастям

Будинок на Голосіївському проспекті / Фото: ТСН.ua

Мешканці зруйнованої будівлі досі не знають причин трагедії.

Причини вибуху будинку на вулиці Бурмистенка у Києві залишаються невідомими, так само, як і причини трагедії на Голосіївському проспекті, що сталася 8 липня.

Кореспонденти ТСН відвідали будинок, який вибухнув на початку місяця та зустрілись з постраждалими. Вони, виявляється, вже відвідали будинок своїх товаришів за нещастям та вбачають схожі риси в обох інцидентах.

"Ми були на Бурмистенка, подивилися, як у них теж. І нам сказали – вибух аналогічний нашому будинку. Там були представники райадміністрації і кажуть, вже навчені досвідом нашого будинку, вже там поставили намети, туалети", - розповідає мешканка будинку на Голосіївському проспекті Світлана.

Нині у будівлі ніхто не живе, комунікації відімкнені. Будинок стоїть у такому ж стані, як його залишили рятувальники після закінчення пошукових робіт, а експерти досі вивчають залишки побудови.

"Причину вибуху ще не знаємо, але точно це не газ – є і прес-реліз відповідний на сайті "Київгазу". Ось три тижні після вибуху приїхала експертна служба та визначають причини, і зараз працюють", - кажуть постраждалі.

Відселені жильці часто відвідують свій зруйнований будинок, жартують, що до нього вже можна водити екскурсії. Міська влада надала їм гуртожиток, у якому, згідно з укладеними договорами, їм можна жити до кінця грудня. Далі – невідомо. Всі питання щодо компенсацій та відшкодувань чиновники відклали на осінь.

"Довідку про те, що ми постраждалі, що ми втратили майно, ще не отримали. Обіцяють компенсацію, але треба збирати дуже багато паперів. І чи буде компенсація – не знаємо. Раніше 14 вересня ніхто наше питання розглядати не буде, бо всі у відпустках, і ми "зависли" у повітрі", - пояснює Світлана.

Окрім гуртожитку, постраждалі отримали одноразову допомогу у кілька тисяч гривень, проте право на неї мають не всі, приміром, на дітей ця допомога не розповсюджується.

Будинок на Голосіївському проспекті, що вибухнув 8 липня, за попереднім вердиктом експертів, відновленню не підлягає. Вибух забрав життя двох людей, шестеро – поранені. Стан потерпілих оцінюють як середньої тяжкості. Сімдесят людей залишаються без житла. Менще трьох десятків з них змушені поселитися в муніципальному гуртожитку. Спочатку розглядали версію вибуху газу, однак вона не підтвердилась.

26 липня у цьому ж районі на вулиці Бурмистенка стався вибух у квартирі на першому поверсі багатоповерхівки. Одна жінка загинула, ще одна - травмована. Серед версій трагедії розглядають газовий балон, самогубство чи вибуховий пристрій.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

29 сімей звернулися по допомогу після вибуху в столичній дев’ятиповерхівці

29 сімей звернулися по допомогу після вибуху в столичній дев’ятиповерхівці

Повʼязані теми:

Наступна публікація