Посеред жовтня Київ накрила літня гроза: на дорогах затори, дощ не спиняється увесь день

Посеред жовтня Київ накрила літня гроза: на дорогах затори, дощ не спиняється увесь день

Фото: УНІАН

Синоптики кажуть, дощить на значній території України.

 Столицю почало заливати близько 08:00 ранку. У Києві вирувала справжня травнева злива. Мости, вулиці та проспекти скували затори.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

На Північному мосту помітили "швидку", яка тяглася в заторі разом з усіма. Її просто не могли пропустити, бо в усіх трьох смугах автівки стояли упритул одна до одної.

Люди, попри сильний дощ, не дочекавшись транспорту — йшли пішки.

Подекуди ливнівки не справлялися з таким потоком води. Приміром, у Вишгороді автівки просто плавали на дорогах.

Але до всього цього під час дощу кияни вже звикли. А от щоб у жовтні гриміло, таке мало хто може пригадати. Народний синоптик пояснює: гроза і грім — зовсім не осінні явища. Але, зважаючи на аномально тепле літо — це цілком нормально. Воно, каже, було аж надто теплим. Таке трапляється раз на чверть століття. Спеку влітку і зливу в жовтні спричинили планети й антициклон.

"Всі планети разом були із Землею по один бік Сонця. Значить, тоді тиск на екватор занадто великий. І спровокувало це сильний рух теплого й вологого повітря, таким чином викликавши грозу", — пояснює він.

"Цьогоріч грози вже не буде. І похолодання таки невдовзі прийде. Щоправда, найближчим часом синоптики все ж прогнозують суху та теплу погоду. І кажуть, цілком можливо, що жовтень ще поб'є не один температурний рекорд.

"На вихідних синоптична ситуація в нас трохи зміниться і вже сонечка побільшає. В Києві й опади припиняться. Загальна тенденція, що цієї осені температури будуть вищими від норми. Осінь досить тепла, але все одно можливі різкі похолодання", — інформує синоптикиня.

Погодні аномалії: як Київ пережив грім і потужну зливу

Погодні аномалії: як Київ пережив грім і потужну зливу

А от на дощ нарікати, кажуть, не слід. Опади нам були вже дуже потрібні. Щоправда ті, хто сьогодні декілька годин простояв у дорозі, мають про це свою думку.

Нагадаємо, натомість раніше народний синоптик повідомляв, що цього року в Україні буде холодна та дощова осінь, а перші сніг і морози можливі вже у жовтні. 

Автори: Інна Лебеденко, Тетяна Фруктова, Владислав Журенко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація