Помер ексмер Києва Олександр Омельченко: ким він був та чим запам'ятається (фото)

Помер ексмер Києва Олександр Омельченко: ким він був та чим запам'ятається (фото)

Йому було 83 роки.

У четвер, 25 листопада, помер колишній мера Києва Олександр Омельченко. Він очолював столицю від травня 1999 року до квітня 2006 року.

ТСН.ua розповідає про те, ким він був та чим запам'ятається українцям.

Місце народження та освіта

Омельченко народився 9 серпня 1938 року у селі Зозів Вінницької області. 1974 року закінчив Київський інженерно-будівельний інститут, 1978 року — Київський інститут народного господарства.

Кар'єра

Він працював на київських будівельних комбінатах, служив у Збройних силах. Від 1980 до 1987 року обіймав посаду головного інженера "Головкиївбуду". 1992 року став гендиректором "Київреконструкції", а 1994 року — першим заступником голови Київської міської адміністрації, а невдовзі очолив КМДА. Від травня 1999 року до квітня 2006 року - київський міський голова.

Фото: УНІАН

Омельченко - очільник Києва

За час перебування Омельченка на посаді в Києві було відкрито 8 станцій метро, ​​по всьому місту встановили бювети артезіанської води та відновили п'ять стародавніх храмів. Активно розвивалися маршрутні таксі, проте скорочувалася мережа громадського транспорту, було завдано шкоди трамвайній мережі Києва.

Омельченко також був українським футбольним та хокейним функціонером, другим президентом Федерації хокею України — від 1997 до 2006 року.

Верховна Рада та вибори на посаду мера Києва

2017 року Омельченко став народним депутатом VI скликання та пройшов до парламенту за списком блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Він також очолив комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Від травня 2014 року Омельченко – депутат Київської міської ради. Він брав участь у виборах на посаду мера столиці у 2014 році та посів 4 місце з 7,52% голосів. На виборах 2015 року посів 3 місце, набравши 8,46% голосів.

Дружина та діти

У Омельченка залишилися 76-річна дружина Людмила та двоє дітей: 55-річний Ян і 53-річний Олександр. Молодший син – народний депутат IV та V скликань, був членом фракції "Наша Україна".

2001 року Омельченко отримав звання Героя України, 2004 — заслужений будівельник України, а також став лауреатом державної премії в галузі архітектури.

Про смерть колишнього міського голови Києва повідомив бізнесмен, екснардеп і колишній депута Київради Ігор Лисов. "Сьогодні не стало людини-легенди Олександра Омельченка. Висловлюю глибокі співчуття сім’ї та рідним з приводу непоправної втрати", — написав він.

18 листопада стало відомо, що в Омельченка виявили коронавірус і госпіталізували до лікарні.

Новини України: колишній мер столиці Омельченко захворів на коронавірус і перебуває у важкому стані

Новини України: колишній мер столиці Омельченко захворів на коронавірус і перебуває у важкому стані

Читайте також:

Повʼязані теми:

Наступна публікація