Побиття вчителя фізкультури у Києві: ТСН.Тиждень відновила хронологію подій

Побиття вчителя фізкультури у Києві: ТСН.Тиждень відновила хронологію подій

Фото: ТСН.ua

Принесення батьком пилки до школи може отримати серйозну кваліфікацію з боку правоохоронців.

Новий шкільний скандал підірвав цього тижня соцмережі. Одні - на боці батьків і учнів. Інші - захищають вчителів. Самі педагоги вже готові ледь не збирати загони самооборони і запускають всеукраїнський флешмоб.

Ця історія проста і одночасно страшенно складна. Адже все, що чуєш, ніби надягаєш на себе. І образу матері, і гнів батька, і цей шланг, що веде з грудної клітини чорного від синців вчителя. І його біль – коли він переживає все знов і знов, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

З дня, коли  інцидент на уроці фізкультури вилився в розправу над вчителем, пройшло достатньо багато часу. Ми вирішили шукати відповіді на ті ж питання, які вже ставить перед собою слідча група, яка, як ми сподіваємося, абсолютно чесно та неупереджено збиратиме та аналізуватиме інформацію. Почнемо з початку.

Бійка між вчителем та батьком учня: ТСН.Тиждень відновив хронологію подій

Бійка між вчителем та батьком учня: ТСН.Тиждень відновив хронологію подій

Урок фізкультури в 4-а класі минулої середи мало чим відрізнявся від інших подібних уроків. Він проходив в цьому залі. Частина дітей бігали та виконували команди фізрука, інші – хто забув форму – сиділи на лавочці.

"Дитина була без спортивної форми. А їй скучно, їй нудно. Стільки часу просидіти. 40 хвилин. А якщо енергія є її треба проявити", - розповідає директор.

"Діти, які бігали, вони не дивляться під ноги. А ці діти – вони кидали їм під ноги м'яча. Щоб вони перечепилися і впали. Саме за цього. Вчитель рознервувався, бо сталася ситуація травмонебезпечна. І тому він більше 10 разів робив зауваження. Просив – Рома, не чіпай м'яча, діти не кидайте м'яча. Кладіть м'яч на місце, не чіпайте. Але хлопці не реагували. І врешті решт вчитель голосно закричав Ромі, взяв його за руку, відвів до дверей", - зазначають колеги вчителя фізкультури.

Та мама одразу озвучила іншу версію.

"Були зроблені кілька зауважень хлопчикам, які грали м'ячами. Після цього м'яч потрапив в руки. Випадково моєму синові. Побачивши це вчитель зірвався. Він увійшов чи то в стадію афекту, чи то у нього зірвали нерви. Він виявив силу, прочуханку. Над моєю дитиною. При всьому класі. Схопивши за плечі. До болю. Від чого дитина скрутилася. Спробував вивернутися. Крикнув йому шалено на вухо. До такої міри, що у дитини було вухо закладене якийсь час. Приниження. Дитина втекла", - розповіла жінка.

Через кілька днів мати хлопчика написала пост у Facebook, де розповідає вже трохи іншу версію:

"Учитель не контролюючи свої емоції, кинув баскетбольний м'яч в голову однокласника сина, схопив за шию мого сина, здавив до болю, душив! Притиснув до стіни так, що дитина згорнулася, тряс його", - написала мати.

Діти цю версію спростовують. Ось ці підлітки переказують, що  чули після уроків від його однокласників.

"Він не душив. Просто у хлопчика був день народження. Хлопчик себе жахливо вів - цей учитель накричав", - розповідають однокласники.

Наприкінці заняття учитель вибачився перед хлопчиком. Всім здалося, що інцидент вичерпано.

"У цей день було велике свято для моєї дитини. У нього був день народження. У цей день дитина йшла до школи в чудовому настрої. З цукерками для своїх однокласників", - розповідає мама.

Рому не встигли привітати перед фізкультурою. І тому святкування дня народження відбулося в цьому класі після уроку математики. Ось що згадує класний керівник.

"Я його питаю – вітаємо? Так. Він тут стояв, я його привітала. Кожен хто сидів сказав йому побажання.  Він пригощення пішов тут роздав. Роман так само дітям роздав подаруночки і вислухав", - зазначає класна керівниця.

Мати Романа підтвердила -  після уроків син дійсно привітав своїх однокласників, роздавши їм цукерки. Утім це не зовсім збігається з тим, що за кілька днів вона пише в Facebook.

"Дитина одна плакала в туалетах, вухо було закладено від страшного крику вчителя! На наступному уроці математики вчитель, незважаючи на стан дитини, не повідомила нам, батькам! Коли дитину забирали зі школи, його стан шокував - істерика, переляк, розповів про те, що трапилося, сказав, що не хоче і боїться приходити не тільки на фізкультуру, а й в школу! Швидка підтвердила панічну атаку, головний біль, тахікардію!" - написала жінка.

Не знаю, як вам, але в мене істерика, переляк та спроба придушення взагалі не в’яжуться  з цукерками, які хлопчик роздав своїм однокласникам. А ще - ось тут, в скринці для телефонів учнів, як стверджують вчителі, весь цей час лежав телефон хлопчика. І він до кінця зайнять  не просив класного керівника подзвонити батькам.

Після завершення уроків Романа забрала бабуся, яка і перетелефонувала батькам. І вчитель фізкультури, який в цей час вийшов в інший корпус забрати до дому власних дітей, мусив повернутися, бо з ним захотів поговорити батько Романа.

"Якраз я дітей мав забрати зі школи. Прийшов батько. Ну я по очах бачу, що зараз буде щось недобре", - розповідає він.

Трохи про особистості учасників цієї "розмови". Ігор Матвієнко – не лише вчитель фізкультури, а й тренер з тхеквондо, що має чорний пояс у цьому бойовому мистецтві. За словами дирекції школи, за всі роки на нього ніхто не скаржився. Проте діти кажуть - він і раніше міг накричати на учнів.

Володимир Даценко, батько хлопчика – як стверджує дружина – "не спортсмен" - проте за іншими версіями займався боксом. Бізнесмен, власник компанії, яка, за іронією долі, продає камери спостереження. Які зафіксували хід бійки.

"Не вийшло у вчителя донести в тактовній формі інформацію до мого чоловіка. В результаті цього відбулася чоловіча бійка. Це чоловіча бійка між чоловіками, які не змогли знайти спільну мову, не змогли домовитися і зрозуміти. У мого чоловіка був крик душі. Тому що дозволили підняти руку на нашу дитину", - пояснює мати дитини.

"Я хотів заспокоїти його. У мене цього не вийшло. Перша думка – щоб не сталося це в школі. Діти кругом. Ми вийшли надвір. Він почав матюкатися. Я його заспокоював і пояснював. Давай відійдемо трошки далі. Я його за шкірки підняв опустив донизу", - розповідає вчитель.

На відео видно - батько штовхає та провокує. Але перший удар зробив саме вчитель. Мабуть, не витримали нерви.

"Він здоровий дядько, гупнув мене об спину. Я втратив трошки свідомість. Потім ми відійшли за школу. Ну як відійшли. Я хотів щось сказати, але не міг", - каже він.

Це батько – він на голову вищий та набагато важчий за худорлявого тренера. На відео видно, що тренер не застосував жоден з прийомів тхеквондо – вочевидь розуміючи, що цим доведе справу до набагато гірших наслідків.

Це інтерв'ю з вчителем – одне з найважчих, які мені довелося бачити. В нього струс мозку і розірвана легеня. Він ховає побите обличчя за лікарняною шафкою. Не хоче, щоб таким його бачили його учні. Його нерви кілька разів не витримують цих гірких спогадів.

Дуже важливий елемент цієї історії – ось тут, на відео, в пакеті, з яким прийшов до школи розгніваний батько. Виявляється, він приніс із собою пилку.

"Я поставив запитання - навіщо ви принесли в школу пилку. Батько сказав, яку пилку. Я кажу – є свідки, які це підтверджують. Він каже – да, я приніс пилку щоб відрубати йому руку. Свідки кажуть, він десь її там закопував біля метро. Він дістав пилу і почав – ти цією рукою трогав мого Рому. Я зараз її відріжу. Давай сюди руку. Я йому дав руку", - розповідає вчитель.

Наявність в цій справі пилки може мати значення в кваліфікації злочину, оскільки вона може значити, що батько заздалегідь мав намір її застосувати - а отже, передбачав наслідки своїх дій.

Після запису інтерв’ю родина вчителя перестала виходити на контакт з журналістами. Так само як мати та батько хлопчика. У Facebook  - звинувачення в бік журналістів, які висвітлюють ситуацію однобоко та не кажуть правди.

Кількість нападів на вчителів продовжує зростати з року в рік. Цього тижня освітяни збирались на мітинги біля власних шкіл, вимагаючи захисту для себе та встановлення чітких правил спілкування та вирішення конфліктних питань. які, виявляється, відсутні взагалі. 

Якби в школах існували правила, що змушують вчителів вирішувати конфлікти з батьками тільки у чітко встановлених місцях, залучаючи до цього психолога, то всього цього просто не сталося би. Саме час їх створити - адже напруга навколо цієї справи продовжує зростати. Суспільство розділилося - позиція батьків хлопчика отримує широку підтримку в інтернеті.

Та більшість батьків в цій школі говорять одне – батько учня вчинив злочин.

"Замнуть"- так за камерою говорять багато моїх співрозмовників. Жодна із сторін не вірить в чесне розслідування. Від результатів якого зараз залежить дуже і дуже багато. В цій ситуації лише справедливе покарання винних поверне вчителям впевненість та повагу, а батькам - дасть можливість і далі опиратися на авторитет школи. Який за останні роки страждав надто часто.

Станіслав Ясинський

Повʼязані теми:

Наступна публікація