Після перевірки столичних будинків для літніх людей відкрили 9 кримінальних справ

Після перевірки столичних будинків для літніх людей відкрили 9 кримінальних справ

Після трагедії в харківському притулку для літніх людей взялися перевіряти заклади соціальної сфери.

У полум'ї кілька тижнів тому загинуло 15 людей. І це для України не поодинока трагедія: горів пансіонат для літніх людей у 2019 році у Дніпрі, і в 2016 році на Київщині, де загинули 17 людей. Майже стільки ж померло і на Рівненщині 2011 року.

Більш детально – у матеріалі ТСН.19:30.

Урядовці та депутати вирішили законом та перевірками убезпечити подібні заклади від лиха. За словами Віталія Кличка, лише в столиці під час перших перевірок відкрито 9 кримінальних проваджень. У одній із таких перевірок взяла участь ТСН.

Пансіонатів, інтернатів або хостелів для літніх людей приватного характеру у столиці близько 250. Здебільшого вони нагадують звичайний будинок з охайним парканом і без жодної вивіски. Як наслідок, під приводом "приватна власність" перевірок всередину можуть не впускати. Але не сьогодні: Кабмін ухвалив рішення про обов'язкової перевірки протипожежної системи у закладах соціальної сфери.

"Відповідно до правил, забороняється встановлювати якесь обладнання на шляхах евакуації", — каже головний інспектор відділу пожежної безпеки ДСНС Києва Олександр Кувеньов.

Також біля вікон має бути план евакуації. А є він лише в коридорі. Вогнегасники наявні, працює електронна протипожежна система сповіщення. Але відсутні ліфти. Тоді як на 2-му та 3-му поверхах є літні люди, що не ходять. Одне з зауважень від соціального працівника — у закладі відсутній медичний пункт, а постояльців літнього віку — 30. Усі зауваження доведеться усунути впродовж місяця. Або ж надати документ, чому саме роботи затримуються.

9 кримінальних справ відкрили після перевірки столичних будинків для літніх людей

9 кримінальних справ відкрили після перевірки столичних будинків для літніх людей

У тих, хто налаштований інакше і не готовий виправляти порушені норми протипожежної безпеки, є декілька шляхів: повне закриття закладу, через рішення суду, або ж спочатку сплатити штраф. На сьогодні штрафи мізерні — від 8,5 грн і до 117 гривень. Утім, найближчим часом сума може зрости від 850 до 3 400 гривень. Відповідний законопроєкт депутати вже попередньо схвалили. Тим же законом передбачена відповідальність для власників закладу, якщо вони не допускатимуть на свою територію інспекторів.

Нагадаємо, що під час пожежі у харківській багатоповерхівці помер чоловік. Трьох пожильців, які не могли самі вийти на вулицю через їдкий густий дим, евакуювали рятувальники. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація