Під стінами Мінрегіону протестували люди, які не хочуть об'єднуватися із сусіднім селом

Під стінами Мінрегіону протестували люди, які не хочуть об'єднуватися із сусіднім селом

Люди погрожують перекрити трасу державного значення.

Мешканці села Гореничі, у Київській області, не хочуть об'єднуватись із сусідньою Білогородкою, як їм наполегливо радить влада. Селяни переконують, що здатні самі зорганізувати об'єднану територіальну громаду, бо мають для цього й інфраструктуру, і кошти. Вони навіть погрожують, якщо до них не дослухаються, перекрити трасу державного значення, про це у сюжеті ТСН.19:30.

Обурені люди, які вийшли з протестом під Мінрегіон у Києві, кажуть, що їм обіцяли вільне об'єднання у громади, але зараз намагаються зігнати всіх докупи.

"Білогородський бюджет удвічі нижчий за наш, близько 20 мільйонів, і зареєстровано там близько 15 тисяч. Людей більше, грошей менше. Тож ми їм потрібні як придаток, щоб їм було комфортно і гарно жити", - каже жінка.

Село Гореничі Київської області не хоче об'єднуватись у ОТГ із сусіднім селом Білогородка

Село Гореничі Київської області не хоче об'єднуватись у ОТГ із сусіднім селом Білогородка

Місцевий будинок культури, який тільки нещодавно оновили, є гордістю Гореничів. Нині ж люди побоюються, що з приєднанням до Білогородки їхні гроші підуть до сусідів.

"Навіщо нам до когось приєднуватися, якщо ми можемо самостійно. У нас є перспектива. Ми хочемо бути незалежними, і я думаю, ми заслуговуємо на це. І наша громада також", - наголошує директорка місцевої школи.

Тим часом голова Білогородки зізнається, що раніше хотів такого об'єднання. Але вже зрозумів, що мешканці сусіднього села мають інші погляди. І підтверджує, що у його села бюджет дійсно менший.

"Ніхто не наполягає. Просто була пропозиція як для рівноправних громад", - каже Білогородський сільський голова Максим Зуєв.

Примусу не повинно бути - це вже реакція міністерства розвитку громад. Час спливає, але всі населені пункти в Україні, згідно із законодавством, ще можуть запропонувати свої об'єднання.

"Зараз намагаються застрибнути, як то кажуть, в останній вагон. Ніщо не заважає і не заперечує пройти відповідну процедуру, ухвалити відповідні рішення, подати їх до ОДА", - каже Сергій Шаров, гендиректор директорату з питань місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад.

Як відомо, у мальовничому селі на березі Ірпеня були розташовані будинки колишніх прокурорів Віктора Пшонки та Юрія Луценка. А ще там мала будинок Валерія Гонтарєва, проте минулого року він згорів під час пожежі.

Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація