Олівці замість дерев: хто і чому чикрижить київські каштани і тополі

Олівці замість дерев: хто і чому чикрижить київські каштани і тополі

Фото: ТСН

Зеленбудівці шокують жителів столиці, коли замість вкоротити гілки і зняти сухі, залишають від дерев самі стовбури.

У Києві хочуть заборонити радикальне обрізування дерев щонайменше на два роки. Дендрологи нарікають, що після такої стрижки дерева нерідко гинуть, однак комунальники відказують, що діють  згідно із санітарними нормами, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Працівники благоустрою кажуть, що вимушені робити масштабні роботи там, де оселилася омела, котра паразитує на гілках і висмоктує з дерев усі соки. Зрубане тонке гілля одразу дроблять і мульчею підсипають дерева для утримання вологи влітку, а на клумбах завдяки їй не ростиме бур’ян. Колодки ж пиляють на дрова.

У Києві хочуть заборонити радикальне обрізання дерев

У Києві хочуть заборонити радикальне обрізання дерев

Кияни ж нарікають, що після активності комунальників із колись розкішних тополь і каштанів, які давали пречудову тінь і захищали будинки від загазованості, лишаються самі олівці. Такому "омолодженню" жителі міста не радіють. "Обчикрижили, спотворили", - кажуть вони. Люди підозрюють, що через необроблені антисептиком зрізи в дерева потрапить інфекція, і вони просто загинуть, а на посадці нових хтось кмітливий заробить чимало грошей із бюджету міста.

Натомість доцент університету біоресурсів Наталія Пузріна робітників виправдовує – каже, що така обрізка дерев відома по всьому світі та називається глибокий топінг. Проте опоненти сумніваються в доцільності його застосування до всіх дерев без розбору та попередніх обстежень, а комунальників підозрюють у намаганнях підзаробити на виробництві дров і мульчі. Ті ж подібні закиди називають просто безглуздими.

Для вирішення ситуації в Київраді можуть створити робочу группу, котра перейметься вивченням міжнародного досвіду обрізування дерев. На думку ініціаторів її появи, на часі оголошення мораторію на глибокий топінг, а згодом запровадження зрозумілих правил догляду за деревами, щодо котрих не буде питань і претензій ні в кого з киян. Водночас на вулицях міста вже зараз можна бачити упереміш зі свіжообрізаними – обчикрижжені кілька років тому тополі, на котрих уже відросли нові гілки і формується крона. Біологи кажуть, що зазвичай омолодження подовжує дереву життя до десяти років, і робити це значно простіше, ніж висадити нові дерева.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація