Обшук у Jugendhub. Лутковська звернеться до ГПУ через насильне вивезення хлопців до військкомату

Обшук у Jugendhub. Лутковська звернеться до ГПУ через насильне вивезення хлопців до військкомату

Фото: УНІАН

Омбудсмен розкритикувала дії військових, які примусово доправили та утримували людей у військкоматі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернеться до Генпрокуратури та глави Міноборони через насильницьке доправлення молодиків з нічного клубу Jugendhub у Києві до військкомату та утримання їх у розподільному пункті.

Про це вона заявила під час брифінгу.

"У цьому випадку моє реагування буде. Це звернення до прокурора Києва і в Генпрокуратуру з тим, щоб були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань через незаконне позбавлення волі осіб, які були затримані в цьому розподільному пункті", - наголосила Уповноважений ВР з прав людини.

Облава у нічному клубі: свідки розповідають про застосування сили з боку армійців

Облава у нічному клубі: свідки розповідають про застосування сили з боку армійців

До того ж Лутковська запевнила, що також зробить подання на ім'я міністра оборони Степана Полторака "щодо неприпустимості таких дій, що суперечать закону і мають відбуватися в інший спосіб".

"Закон нині не передбачає жодним чином можливості для військкоматів зібрати людей силою в автобус, доставити їх без поліції в розподільчий пункт і утримувати невизначений час. Підстав для такого затримання не було. Вважаю, що в цьому випадку дії були незаконними. Закон передбачає зовсім інший порядок дії", - зауважила омбудсмен.

За словами Уповноваженого з прав людини, військкомат має право оголосити особу, яка підлягає призову, але не з’являється на нього, через органи Нацполіції в розшук. І саме правоохоронці повинні знайти особу і мають право доправити її до військкомату.

"Військкомат жодним чином не мав права робити це самостійно. Більше того, утримувати у розподільчому пункті так само не мали права. Ми пояснили військовим, що їхні дії є просто незаконними", - додала вона.

Ініціаторами облави в нічному клубі був Київський військовий комісаріат

Ініціаторами облави в нічному клубі був Київський військовий комісаріат

Водночас Лутковська підтвердила, що Національна поліція діяла на підставі ухвали суду.

"У них була принаймні одна законна підстава для проведення обшуку – згідно з Кримінально-процесуальним кодексом у випадку, коли йдеться про обшук приміщення, обшуку підлягають і ті, хто перебувають у приміщенні", - пояснила омбудсмен, додавши, що наразі правозахисники вивчають фото та відео очевидців з клубу (у приміщенні камери спостереження відсутні – прим.ред.), щоб оцінити, чи не застосовували правоохоронці надмірної фізичної сили під час слідчих дій.

Нагадаємо, в ніч проти 28 жовтня в Києві поліція влаштувала рейд в нічному клубі Jugendhub, що в Шевченківському районі. Внаслідок цього було затримано 17 осіб із наркотиками, а 32 людини доставлено до військкомату. Відповідні дії у комісаріаті пояснюють тим, що після 2-3-х етапів оповіщення до призовних дільниць заявилося лише 3,95% призовників. А це ставить під загрозу виконання указу президента про призов.

Повʼязані теми:

Наступна публікація