Обласна рада Київщини дістала очільника в результаті бурхливих суперечок

Обласна рада Київщини дістала очільника в результаті бурхливих суперечок

Фото: УНІАН

На зібранні було неспокійно.

У  Київській обласній раді, де сьогодні була друга спроба обрання голови, зчинився скандал. Закінчилося все шарпаниною, появою нардепа з коронавірусом, викликом поліції і сумнівним голосуванням.

Про те, що конфліктна ситуація на цьому не закінчується і може продовжитися в суді, йдеться 27 листопада у сюжеті ТСН.19:30.

На цьому засіданні Київської обласної ради вималювалася несподівана коаліція: це фракції "Батьківщина", "Слуга народу" та "ОПЗЖ". Річ у тім, що саме від них отримує підтримку кандидат на посаду голови облради Олександр Скляров, а "ЄС" та партія "За майбутнє" мають свого кандидата - Ярослава Москаленка. 

Саме сьогодні "ЄС" та "За майбутнє" запідозрили своїх опонентів у тому, що вони за будь-яку ціну хочуть мати необхідну кількість депутатів у сесійній залі і тому засумнівалися, коли зрозуміли, що картка одного з них зареєстрована, а цієї людини в залі не бачать. 

Власне, коли цей депутат майже миттєво прийшов до сесійної зали - це був депутат від "Батьківщини" - фракція "За майбутнє" вийшла до президії і почала говорити, що вони підозрюють саме цю людину у тому, що вона хвора на COVID-19 і вони переживають за здоров'я усіх присутніх в сесійній залі.

Тому навіть дійшло до того, що запропонували викликати поліцію аби, щоб цю людину попросили вийти із зали, або, щоб якимось чином вона довела, що здорова.

Депутати зібралися біля президії і чекали на прихід поліції, але коли правоохоронці прибули до сесійної зали, їм почали перешкоджати у пересуванні вже народні депутати і таким чином сталася невелика шарпанина.

Депутатів Київської обласної ради із залу не виводили, а депутат від партії "Батьківщина", якому закинули, що він прийшов хворим на сесію, усе заперечив.

Після цього робота знову відновилася, почали обговорювати, яким чином буде проходити голосування за крісло голови облради і тут "ЄС" і "За майбутнє" знову вказали на певні маніпуляції.

Справа в тому, що лічильна комісія постановила зробити не один бюллетень, в якому було б два прізвища кандидатів, а розбити ці прізвища по двох бюллетенях і голосувати спочатку по пану Склярову, а потім, якщо він не набере необхідної кількості голосів, вже голосувати за Москаленка. 

Власне саме голосування було теж доволі демонстративним. Представники "Батьківщини", "Слуги народу" та "ОПЗЖ" фактично демонстрували свої бюллетені із позначкою за пана Склярова перед тим, як кидати їх в урну. 

Не дочікуючись оголошення результатів, Ярослав Москаленко вийшов на трибуну і  заявив про те, що він знімає свою кандидатуру незалежно від того, чи переможе сьогодні Скляров, чи ні, адже вважає, що такою формою бюллетеня його фактично позбавили права обиратися на головну посаду Київської облради.

Скандал у Київоблраді: друга спроба обрання голови закінчилася шарпаниною і сумнівним голосуванням

Скандал у Київоблраді: друга спроба обрання голови закінчилася шарпаниною і сумнівним голосуванням

"Ми будемо оскаржувати цей політичний акт і будемо захищати свої права в суді. Це повне порушення закону. Маніпуляція свідомістю і повністю "безпредєл". Сьогодні йде не обрання голови обласної ради, а захоплення влади у Київській області", - зазначив він.

Потім були оголошені результати голосування, але їх уже не слухала частина фракцій. За Склярова було віддано 44 голоса, а це той майже необхідний мінімум, аби обрання відбулося. Принаймні вже під вечір його вже оголосили головою Київської обласної ради.

Авторка: Олена Мацюцька.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Вибори
Наступна публікація