Новий рік у Києві під час пандемії коронавірусу: чи святкуватиме столиця і як

Новий рік у Києві під час пандемії коронавірусу: чи святкуватиме столиця і як

Фото: Folk Ukraine

На думку лікарки Катерини Сояк, не такі страшні прогулянки біля ялинки, як походеньки в гості на новорічні та різдвяні свята.

Новий рік у Києві через зростання кількості випадків коронавірусу вперше планують зустрічати без фудкортів, великих концентрів та масових гулянь.

Проте, як заявив Ігор Добруцький – засновник проєкту FolkUkraine, який кілька років організовує новорічні святкування у столиці – святкові сюрпризи, з урахуванням карантинних обмежень, все ж готують.

Про це повідомляє Telegram-канал "Корона Київ".

Ялинка у Києві буде штучною і заввишки 31 метр

Добруцький зазначив, що проводити великий концерт у новорічну ніч наразі не планують. А ось запалювання ялинки, яке традиційно відбувається 19 грудня, поки готують.

Ялинка на Софійській площі цього року буде штучною і заввишки 31 метр. В основі ялинки – гігантський пень із фотозонами та казковими персонажами. Новорічне дерево прикрасять білими й зеленими вогниками. Прикраси, виготовлені в Україні, матимуть лісові мотиви, деякі з них нагадуватимуть казкових персонажів.

Концерти замінять на фонову музику. Глінтвейн та наїдки продаватимуть із яток на виніс. Та й гостей на площу пускатимуть партіями: сто людей вийшло – сто зайшло. Саму ж Софійську площу накриють великим куполом з ілюмінації. На прикрашання піде 20 кілометрів гірлянд. 

Ялинка буде готова за два тижні й коштуватиме 5-7 млн грн. Однак оплатять це спонсори та рекламодавці. З міського бюджету, за словами Добруцького, коштів не витрачатимуть.

Засвітять ялинку в Києві традиційно 19 грудня о 19:00. 

Добруцький розповів, що на головній ялинці та біля неї буде багато відеокамер, щоб кияни, які будуть змушені провести свята вдома, все ж змогли її побачити.

Фото: УНІАН

Для киян готують дві ковзанки та новорічний маршрут

Також для киян готують дві ковзанкина Подолі та біля Арки Дружби народів. Вони працюватимуть з дотриманням карантинних заходів.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський наголосив, що цьогоріч головна ялинка залишиться на Софійській площі, але без фуд-кортів – лише сувеніри та напої.

"Також ми презентуємо новий новорічний маршрут від Арки Дружби народів, через пішохідно-велосипедний міст, парк Володимирська гірка, Алею художників,  Андріївський узвіз та до Контрактової площі. Це буде казково красивий маршрут зі смаколиками по дорозі. Але не забувайте тримати дистанцію та стежити за власним здоров’ям", – зазначив він.

 

Новорічну атмосферу в місті буде створено! І це наша послідовна й принципова позиція. Ми впевнені, що подолаємо...

Опубліковано Валентином Мондриївським Середа, 18 листопада 2020 р.

Коронавірус і Новий рік: основні правила поведінки 

Якщо люди все ж підуть з дітьми на ялинку, як зменшити ризик інфікуватися? Про це в ексклюзивному коментарі ТСН.ua розказала київська лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

"Ми чуємо про те, що у нас іде підготовка до Нового року, до відкриття ялинки і дійсно – це той захід, який створює ризики контакту великої кількості людей в одному місці, тому однозначно повинні бути продумані якісь епідеміологічні заходи, заходи інфекційного контролю, щоб люди менше спілкувалися як раз у закритих приміщеннях. Як ми пам'ятаємо, вірус передається в основному крапельним шляхом, тому спілкування на вулиці, на свіжому повітрі не несе таких великих ризиків для зараження, а ось якраз спілкування у закритих приміщеннях, зокрема в магазинах, тут певні ризики існують, тим більше, що швидше за все буде багато людей. Тому чудова ініціатива, що прибирають фудкорти - це скоротить контакти, скоротить перебування на одному місці великої кількості людей в тих же наметах або під навісами", – пояснила Сояк.

Лікарка додає, що краще просто гуляти по вулиці, сходити на ковзанку, в цьому теж, як зазначає Сояк, немає великих ризиків, тому що люди на свіжому повітрі, на достатньо великій відстані один від одного, і в цьому випадку все повинно бути в порядку.

На її думку, більше занепокоєння викликають походи один до одного в гості, що більш ризиковано в плані інфікування коронавірусом, ніж похід на ялинку.

"Єдине, що бентежить, так це походи людей у гості один до одного, тому що новорічні свята точно не обійдуться без гостей, без поїздок до бабусь і дідусів. Але, на жаль, це країна контролювати ніяк не може, тому залишається сподіватися на відповідальність кожної людини за свою сім'ю, тому що якраз таке перебування один в одного в гостях – воно більш ризиковане, ніж просто похід на ялинку. Тому, мені здається, що ходіння один до одного у гості викликатиме найбільший ризик інфікування. Ми ризикуємо побачити великий підйом захворюваності після новорічних і різдвяних свят не через ялинки, не через гуляння на вулиці, а саме через те, що все буде закрито і люди будуть ходити один до одного в гості", - додала Катерина Сояк. 

Нагадаємо, у Києві через пандемію COVID-19 організатори новорічних свят переходять до "плану В",  згідно з яким лишають центральну частину столиці майже вільною. Залишиться тільки ялинка, щоб люди могли привітати одне одного. 

Підготовка до свята: якою буде новорічна ялинка і розваги у центрі столиці

Підготовка до свята: якою буде новорічна ялинка і розваги у центрі столиці

Повʼязані теми:

Наступна публікація