Нова афера при купівлі авто: шахраї зманюють киян привабливою ціною та вигідним кредитом

Нова афера при купівлі авто: шахраї зманюють киян привабливою ціною та вигідним кредитом

Volvo XC60 / Фото: Reuters

Насправді ж в договорі йдеться про надання інформаційних послуг щодо машини, а не її придбання.

Киянам під виглядом дешевих кредитів на авто продають інформацію про машини, а гроші беруть, ніби за перший внесок по кредиту. Про схему роботи шахраїв розповів постраждалий Олександр, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Сказали, що спочатку платиш гроші, підписуємо договір, потім їдеш в автосалон, там наш менеджер", - розповів чоловік. Він віддав свої кошти, після чого його попросили підійти за кілька годин. Повернувся киянин уже в зачинений офіс, а коли додзвонився наступного дня – йому сказали, що треба ще 47 тисяч доплатити. Чоловік запідозрив лихе, тому наступного разу пішов до офісу в супроводі журналістів.

У Києві працює фірма, яка замість дешевих кредитів на авто бере гроші за розповідь про машину

У Києві працює фірма, яка замість дешевих кредитів на авто бере гроші за розповідь про машину

Там працівники організації попросили зачекати, доки вони звільняться, потім кредитні експерти зачинилися в кімнаті. На заклик вийти та пояснити своєму ж клієнту, куди поділися його гроші, реакції не було, тож гості викликали поліцію. Вже після того одна з жінок таки вийшла та заявила, що нічого не розуміє. "Я взагалі вперше бачу договір, хто це взагалі такий? Мені все одно, розумієте. Забирайте ваші документи", - заявила вона. Чек про оплату рахунку на свою ж фірму жінка також відмовлялася бачити – мовляв, гроші сплачені через банк, тому вона їх не бачила і нічого не знає.

На запитання прибулої поліції про те, де знаходиться керівництво, працівниця запропонувала шукати самим і послалася на норму закону, що дозволяє не надавати жодної інформації. Заяву від потерпілого правоохоронці прийняли на місці. Про фірму ошукані клієнти дізнавалися в інтернеті, де вона має свій сайт і чимало реклами на дошці оголошень. Пропоновані нею ціни на авто нижчі від ринкових на 70, а то і 100 тисяч гривень. Мінімальний перший внесок по кредиту є умовою отримання машини. За юридичною адресою фірми про неї нічого не знають.

Оцінити підписаний договір зголосилися юристи і одразу звернули увагу, що в документі про купівлю авто і кредит немає ні слова. Чоловік заплатив гроші за те, що йому розповіли про стан і характеристики машини, потрібні клієнтові для подальшого придбання, тому юридично фірма закон не порушила. Однак є підстави говорити про ознаки кримінального злочину – шахрайства. Бо ж клієнта на словах запевнили, що він сплачує саме за автомобіль. Довести аферу в суді та повернути гроші буде легше, якщо відгукнуться й інші постраждалі цього ж офісу на Харківському шосе столиці.

ТСН шукає жертв подібних афер. Якщо вас ошукали таким самим способом, напишіть нам на електронну пошту feedback@1plus1.tv або у повідомлення на сторінці ТСН у Facebook.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк 

Повʼязані теми:

Наступна публікація