Нічна варта. Під стінами Лук'янівського СІЗО чергують сотні активістів, аби звідти не вивезли ексберкутівців

Нічна варта. Під стінами Лук'янівського СІЗО чергують сотні активістів, аби звідти не вивезли ексберкутівців

Фото: Фото Наталії Нагорної/ТСН

Колишніх беркутівців суд відпустив на волю, їх хочуть обміняти на утримуваних українців.

У Києві біля Лук'янівського СІЗО ще з вечора суботи, 28 грудня, триває акція-протест. Кілька сотень активістів заблокували всі виходи та виїзди, аби зі слідчого ізолятора не вивезли трьох колишніх беркутівців.

Активісти перекрили виїзди із СІЗО сміттєвими баками. Правопрорядок охороняють чимало спецпризначенців.

29 грудня має відбутися великий обмін утримуваними особами. У списках на обмін значаться колишні беркутівці, яких звинувачують у розстрілі активістів Євромайдану в центрі Києва взимку 2014 року.

Напередодні, 28 грудня, ввечері Київський апеляційний суд відпустив з-під варти трьох колишніх беркутівців, яких обвинувачують у вбивстві 48 осіб та пораненні ще 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Серед них Олег Янішевський, Сергій Зінченко та Павло Аброськін. Усі вони нині перебувають у Лук'янівському СІЗО, звідки їх намагаються не випустити активісти. Кажуть, чергуватимуть, доки не завершиться цей обмін, щоби не допустити обміну ексберкутівців.

Протест біля СІЗО

Активісти влаштували нічне чергування біля Лук'янівського СІЗО. Вони мають на меті завадити виїзду звільнених ексберкутівців, обвинувачних у розстрілі Євромайдану. Що відбувається під СІЗО зараз - дивіться у цьому короткому відео:

Опубліковано Радіо Свобода Субота, 28 грудня 2019 р.

Cиловики оточують СІЗО, під яким зібрались активісти

Cиловики оточують СІЗО, під яким зібрались активісти

Суд також скасував домашній арешт ще двом ексберкутівцям у цій справі - Сергію Тамтурі та Олександру Маринченку. Вони особисто були присутні в суді. Звідти їх мікроавтобусом вивезли правоохоронці. Активісти намагалися не випустити їх, але силовики відтіснили їх.

Усіх п'ятьох ексберкутівців звільнили під особисте зобов'язання.

У Генпрокуратурі запевнили, що, мовляв, "після зміни обвинуваченим запобіжного заходу судовий розгляд буде продовжено, а вони будуть зобов’язані виконувати покладені судом обов’язки, зокрема прибувати за першим викликом суду".

"У випадку невиконання обвинуваченими обов'язків і встановлення обставин, що обвинувачені переховуються від суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, судом буде прийнято рішення про оголошення їх у розшук. Після оголошення обвинувачених у міждержавний та/або міжнародний розшук може бути прийняте рішення про здійснення заочного кримінального провадження", - ідеться в заяві відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

У партіях "Європейська солідарність" та "Голос" розкритикували умови обміну, закликали до недопущення звільнення винних у розстрілах на Євромайдані.

Офіційних заяв від влади поки що немає.

У списках на обмін перебувають колишні беркутівці, обвинувачені у розстрілах активістів на Майдані

У списках на обмін перебувають колишні беркутівці, обвинувачені у розстрілах активістів на Майдані

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація