Небачений парад і діти на бронетехніці: Київ відгуляв 26-ту річницю Незалежності України

Небачений парад і діти на бронетехніці: Київ відгуляв 26-ту річницю Незалежності України

Фото: УНІАН

Святкування були зворушливими та велелюдними.

Парад, якого Україна ще не бачила, відбувся в Києві. Хрещатиком пройшли військовослужбовці Збройних сил Великої Британії, Грузії, Естонії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії і Сполучених Штатів Америки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Захід супроводжували безпрецедентні заходи безпеки. "Перевіряється все, що можна перевірити, і все, що може нести потенційну небезпеку", - казав керівник управління державної охорони Валерій Гелетей. Гімн України на урочистостях співав не лише хор, а весь багатотисячний Майдан. На ньому згадали вояків, які ціною свого життя три роки тому зупинили ворога на сході країни. "З особливим болем саме в ці дні згадуємо героїв Іловайська. Їх підступно атакували регулярні підрозділи російської армії, які вдерлися на нашу землю без оголошення війни, як колись Гітлер. Вічна пам'ять воїнам, які полягли в боях за вільну, незалежну Україну. Вічна їм слава", - сказав президент Петро Порошенко.

Заходи безпеки та іноземні гості: у Києві День Незалежності відсвяткували масштабним парадом

Заходи безпеки та іноземні гості: у Києві День Незалежності відсвяткували масштабним парадом

На Майдані відбулося також вручення бойових знамен. Відсьогодні 24-та окрема механізована бригада носитиме ім'я Короля Данила Галицького, 72-га стане імені Чорних Запорожців. Героями України стали Василь Тарасюк та Євген Лоскут (посмертно). На парад вийшли 4,5 тисячі українських вояків і ще кілька сотень військовослужбовців сусідніх країн та країн-членів НАТО. Міністри оборони цих країн стояли на трибуні разом із керівництвом нашої держави, глядачі прохід іноземних військових зустрічають тепло, але найбільше оплесків дістається традиційно крайній "коробочці", що складалася з ветеранів АТО. "Заходи ці потрібні, щоб народ був згуртований і він відчував, що він не один", - кажуть кияни.

Хоча деякі принципово не пішли на сам парад. "Ще рано, неактуально", - пояснюють вони. Але з цими дорослими аж ніяк не погодилися діти, котрі на кілька годин взяли в облогу і самих військових, і всю техніку на Хрещатику. Військові терпляче годинами розповідають малечі про зброю, калібри, скорострільність, а ті захоплено слухають. Бійці кажуть, що з такою підтримкою – точно знають, заради кого їдуть на схід воювати.

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація