На ремонт Шулявського мосту закупили труби за вчетверо завищеними цінами у фірми екс-дружини чиновника КМДА

На ремонт Шулявського мосту закупили труби за вчетверо завищеними цінами у фірми екс-дружини чиновника КМДА

Кличко оглядає ремонт Шулявського мосту / Фото: Сайт Віталія Кличка

ТСН.Тиждень отримав у розпорядження ухвалу суду про обшуки в одного зі столичних чиновників, пов’язані з розслідуванням величезної вартості ремонту шляхопроводу.

Великого перекриття проспекту Перемоги у Києві через ремонт Шулявського мосту, яке мало діяти від нуля годин неділі - до 22 години понеділка, не сталося. Мер Кличко запевнив, що до переміщення секції все ще готуються. Поки перенесли на день. Тому рух проспектом Перемоги перекриють лише в понеділок опівдні.

Більш як рік тому мерія провела конкурс. І відремонтувати Шулявський шляхопровід за 600 мільйонів гривень взялася компанія друга мера Києва  Максима Микитася. Але гроші закінчилися тільки на половині ремонту. Тому цього тижня Віталій Кличко своїм розпорядженням підняв вартість робіт до мільярда гривень.

Хто ж так прорахувався, і куди витекли гроші – журналісту ТСН.Тижня Сергію Гальченку потрапив до рук дуже цікавий документ про людину, яка продає будівельникам труби дорожче в чотири рази.

Реконструкція Шулявського шляхопроводу стала скандалом задовго до початку будівництва. За договором між містом і генпідрядником мчати новою розв’язкою машини мали ще у червні, тобто ще 4 місяці тому. 

Столичні будівельники з якими спілкувався ТСН.Тиждень, в один голос казали - це все коштувало в межах 200 мільйонів гривень, але аж ніяк не 600. Той самий документ - ухвала суду, де слідчі Національного антикорупційного бюро розписали злочинні дії тих, хто сидить у високих кабінетах столиці.

Топ-чиновник КМДА поставляв труби на Шулявський міст - розслідування ТСН.Тижня

Топ-чиновник КМДА поставляв труби на Шулявський міст - розслідування ТСН.Тижня

Коли від Шулявського мосту почали відпадати буквально частини конструкції, столична мерія заговорила про капітальний ремонт стратегічної дорожньої гілки. Влітку 2018-го був оголошений тендер. Буквально на рік частина Правого берегу столиці мала б потонути в автозаторах. Хоча усюди в світі подібні проекти виконують за лічені місяці. 

На 600-мільйонний тендер подалися 4 компанії. Заявки двох чужих компаній з досвідом мостобудівництва просто відхилили за формальними причинами. Лишились лиш двоє. Та хитрість в тому, що  обидва претенденти  "Північно-український будівельний альянс" та "Спецбуд-плюс", як з’ясувала програма "Схеми", пов’язані з одним і тим же прізвищем - Максимом Микитасем.

В ухвалі суду злочин описується так:

З матеріалів ухвали Солом’янського суду від 20 березня 2019 року:

"Під час досудового розслідування встановлено, що у квітні 2018 року голова тендерного комітету – перший заступник комунального підприємства "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" Лісневський Роман повідомив співрозмовнику про те, яке підприємство буде переможцем, тобто, ще до офіційного визначення переможця".

Ухвала суду

Юрій, представник однієї зі столичних компаній, яка принципово не співпрацює із Київськими розпорядниками народних грошей. Каже, в колі будівельників усі давно знають, що тендери в Києві - суцільний фарс. Ніякого змагання ідей, проектів і цін не відбувається. Переможець відомий наперед. Йому й самому столичні чиновники добре пояснили правила після того, як почали викидати з усіх тендерів. 

"Результат перемоги формується ще задовго, як з'являється закупівля, тендер. З'являється ще на моменті проектування, узгодження кошторисів. Тобто, задовго до тендеру вже є генпідрядник. По Шулявському мосту до дня проведення закупівлі в місті вже всі, в своїх колах, вже мали думку, хто переможе. Хто виграє", - каже представник приватної будівельної компанії Юрій Кучерук.

А не перемогти Максиму Микитасю було дуже важко. І не тому, що журналісти зафіксували польоти Кличка на приватному літаку з Микитасем. Зокрема, їхню спільну подорож з Італії. Просто, коли з двох фірм, що змагаються, обидві твої - програти неможливо.

Тож, фірма Микитася "Північно-український будівельний альянс" обіграла фірму Микитася "Спецбуд-плюс" і приступила до руйнування знаменитого "втомленого" мосту. А мерія почала проводити перші проплати з бюджету на виконання робіт, зокрема, прокладання труб.

І тут почалося найцікавіше - мільйони гривень  почали розчинятися просто в повітрі. З матеріалів судової ухвали стає зрозуміло: для виведення коштів використовували фіктивні фірми. Генпідрядник бере у субпідрядники підприємство "Сінта-Сервіс", через яке проганяють мільйони гривень на інші фірми для закупівлі труб. Та от частина підприємств є фіктивними.

З матеріалів ухвали Солом'янського суду від 20 березня 2019 року:

"Встановлено, що ТОВ "Укрпостачбуд+", ТОВ "Новекс-буд" та ТОВ "Віленд Хелс" можуть бути підприємствами з ознаками фіктивності". Під час виїзду за адресами місцезнаходження ТОВ "Укрпостабуд+" та ТОВ "Новекс-буд" встановлено, що останні за відповідними адресами відсутні".

Тож, навіть перші 10 мільйонів за даними слідства, вже пішли не на будівництво, а розчинилися в лабіринті підставних фірмочок. Але в Києві діють значно досконаліші системи. Одна з них - такий собі "трубний спрут".

В ухвалі суду йдеться, що Шулявський субпідрядник "Сінта-сервіс" перераховує гроші ще на два підприємства - "Трубні системи" та "Альянс ресурс". Ці фірми спеціалізуються на трубах з Індії. Продукція дешева, але Києву її перепродають з гігантською націнкою. І Мова не про 100 відсотків і навіть не 200, а іноді і всі 400.

З матеріалів ухвали Солом’янського суду від 20 березня 2019 року:

"Наприклад, 1 метр труби ВЧШГ з замковим з’єднанням Electrolok DN500 L=5,5 мм поставлявся на ПП "Сінта-Сервіс" по ціні 8 788,08 грн за 1 метр, а до цього труба була імпортована по ціні 2 410 гривень за 1 метр".

Хто може змусити столицю погодитись на такі фантастичні ціни - суд уже назвав одного з членів цієї розгалуженої будівельної групи.

З матеріалів ухвали Солом’янського суду від 20 березня 2019 року:

"5 травня 2018 року директор комунального підприємства "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" Калінін Максим повідомив співрозмовнику про те, що Хорошевський Михайло (керівник Комунального підприємства "Київекспертиза") поставляє труби на об’єкт будівництва (через підприємство, на якому його дружина є засновником) та про власну обізнаність про те, що вартість труб завищена в рази".

"Хорошевський - це глава КП "Київекспертиза", в повноваження якого покладено функції контролю використання всіх бюджетних грошей на інфраструктурних об'єктах міста Києва", - пояснює приватний забудовник.

Тобто, Хорошевський - людина, яка має перевіряти кожне будівництво за бюджетні кошти в місті Києві, поставляє труби на Шулявський міст.

З матеріалів ухвали Солом’янського суду від 20 березня 2019 року:

"Під час досудового розслідування встановлено, що Хорошевський Михайло може бути фактичним кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Трубні системи" та ТОВ "Альянс-Ресурс", істотно впливати на прийняття рішень щодо управління вказаними компаніями".

Засновниками підприємства "Трубні системи" в 2017-18 роках, яке завозило ті дешеві і одночасно фантастично дорогі труби з Індії, були Володимир Федосов та дружина директора комунального підприємства Хорошевського - Марина. Пізніше директором став племінник Марини Хорошевської - Олександр Джевелек. На другому підприємстві "Альянс-Ресурс", яке теж завозило і продавало ті індійські  труби за завищеною ціною, засновником виступає той же Володимир Федосов, який з Хорошевською заснував "Трубні системи".

Те, що це абсолютно пов'язані з одним і тим самим київським чиновником контори, слідству ясно як білий день. У будь-якому випадку - родина Хорошевських їздила на автомобілі "Вольво", який належить компанії "Альянс ресурс".

З матеріалів ухвали Солом’янського суду від 20 березня 2019 року:

"...під час огляду записів з камер відеоспостереження встановлено, що у період з 14.07.2018 року до 09.02.2019 року транспортним засобом користувались особи, ззовні схожі на Хорошевського Михайла та Хорошевську Марину".

Лише на секунду уявіть, масштаби цього невидимого "трубного спрута", що тягнеться від цієї парочки. Юрій розповідає, що реконструкція Шулявки - це дрібниця. Якщо в Києві ремонтується чи будується хоч що-небудь і там немає труб Хорошевських, будівництво може бути заблоковано. 

"Цей лобізм на рівні внесення цих труб в проектних інститутах. Якщо зрушиш в інший бік і якщо там аналог труби є, ти її привезеш, її просто Хорошевський не прийме", - каже Кучерук.

На підтвердження своїх слів Юрій надав лист, в якому чиновники мерії просять "Київводоканал" на будівництві офісного комплексу замінити в проекті французьку трубу на індійську - бізнес-родини Хорошевських:

"Просимо розглянути зміни до проектної документації.... в частині заміни труб ВЧШГ та фасонних частин до них виробництва фірми Saint-GobaimPAM, Франція на аналогічні фірми "Electrostell", Індія".

Зарплати в український чиновників, навіть коли йдеться про головного будівельного контролера  столиці, не надто високі. Якщо не їсти, не пити, не одягатися, то, приміром, навіть мер Києва зможе собі купити трикімнатну квартиру десь років за десять. Пан Хорошевський працює чиновником КМДА 12 років. І живе у палаці з критим басейном, розташованим в кількох кілометрах від Києва. На закритій території, яку ТСН.Тиждень зняв з квадрокоптера. Ціна маєтку - щонайменше мільйони гривень. Двоповерховий будинок, як і дорогезна ділянка під ним, подаровані чиновнику невідомою особою. Так записно в декларації.

Маєток Хорошевського

Щоб зрозуміти, як влаштуватися в житті так само, знімальна група приїхала в гості до пана Михайла. І він, як не дивно, прийняв. Проте в нього, здається, повністю відмовила пам’ять.

-        Чи знаєте ви, що на реконструкцію Шулявського шляхопроводу поставляла труби компанія вашої дружини?

-        Компанія моєї дружини?

-        "Трубні системи".

-         Ні! Гадки не маю.

-        Тобто, ви не знаєте?

-        Ні, звичайно! Ну, я знаю що вона поставляла ці труби. Ну в мене дружина - це колишня дружина.

-        Ну, ви з нею проживаєте в одному будинку.

-        Так, звичайно.

Дійсно, Хорошевський нещодавно розлучився з дружиною, яка була засновником компанії "Трубні системи". Але і далі дружно живуть в одному подарованому будинку.

- Ви, як очільник КП столичного, яке фінансується за бюджетні кошти, могли б пояснити, звідки у вас такий будинок.

- У мене в декларації вказаний будинок і звідки він взявся.

- Так подарунок у негрошовій формі. Ви це маєте на увазі?

- В четвертій раз – указано, в якій формі взявся, звідки взявся і від кого.

- Поясніть.

- Навіщо? Я особистого свого життя пояснювати не збираюсь.

-Ви ж чиновник.

- Я готовий вам пояснити, чим займається наше комунальне підприємство.

- А що це за подарунок на 2 мільйони гривень у негрошовій формі? Можете пояснити?

- Дивіться, ще раз, питання стосовно роботи комунального підприємства я готовий вам пояснити. Питання особистого життя вам пояснювати не готовий. Ми ж це проговорили разів п’ять.

За даними ТСН.Тижня, родина Хорошевських тільки за 2018 рік сім разів виїздила на відпочинок закордон. А сам Михайло був цього року на елітному курорті Маврикій:

-        Ви були на Маврикії, до речі?

-        Якщо б це було відрядження, я готовий вам пояснити, де і за якими питаннями.

-        Маврикій ви не коментуєте?

-        Я не коментую особисте життя.

-        Ви чиновник і я логічно запитую. За який кошт будинок придбаний, за який кошт ви літали на Маврикій. От і все.

-        Може це і логічно, але особисте життя я не коментую.

Запитали в нього і чи був він в Індії, звідки підприємства "Трубні системи" та "Альянс ресурс" поставляють труби:

-        Ви в Індії колись були?

-        Колись був. Це до КП "Київекспертиза" чи що? Дивіться. Вшосте, питання щодо КП – я готовий вам відповісти.

-        Скажіть, НАБУ проводило обшук в вашому будинку?

-        Ні, не пам’ятаю такого.

-        Ну як не пам’ятаєте?

-        Може людина щось пам’ятати, а щось не пам’ятати. Так? Є питання?

Насправді цю ухвалу суду передала людина, що працює в трубному бізнесі родини Хорошевських. Він просто не захотів далі мовчати. Національне антикорупційне бюро отримувало цю ухвалу в суді для обшуку. За даними джерел ТСН.Тижня, цей обшук пройшов кілька місяців тому в тій подарованій хаті пана Михайла.

Юрій каже, що зараз на будівництвах за бюджетні кошти розкрадається кожна друга гривня киян. І на прикладі "трубного спрута" у це не важко повірити. Система своїх фірм буквально вимиває бюджет столиці.

ТСН.Тиждень хотів запитати у мера, чи правильно, коли головний будівельний ревізор столиці поставляє свої труби на об’єкти бюджетного будівництва. Проте мер сказав, що телеканалу 1+1 він більше нічого не коментує.

Юрій розповідає, що неодноразово повідомляв меру про труби Хорошевського, мер злився, обіцяв розібратися, проте сьогодні ми можемо побачити на сайті мерії, що ця людина на прізвище Хорошевський досі працює. Чому? Бо, очевидно, він є одним зі стовпів цієї системи. Системи, яка далі контролює столицю України.

Кореспондент ТСН.Тижня Сергій Гальченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація