На київському Подолі під час висаджування дерев знайшли давньоримський скарб

Як там опинилися стародавні предмети, залишається загадкою.

У Києві на Подолі на розі вулиці Кожум'яцької та Вознесенського узвозу місцеві жителі під час висаджування фруктових дерев знайшли скарб.

Про це повідомляє Сегодня.

Усього на місці виявили два десятки монет, кілька пряжок, фібул і численні залишки кераміки.

Як розповів науковий співробітник Інституту археології НАН України В'ячеслав Баранов, знайдені римські монети – денарії перших століть нашої ери. Він зазначив, що вони перебували на глибині лише 30 сантиметрів – сучасний бетон нижче цього рівня. "А культурні нашарування в цьому місці починаються з глибини 1,5 м", - додав він.

Зазначається, що вартість одного такого денарія в Інтернеті варіюється від декількох десятків до декількох тисяч гривень залежно від їхнього збереження і часу карбування.

За словами археолога Микити Сідька, крім монет, цікавими є фібули і фрагменти кераміки. "Судячи з форми та орнаментації предметів, регіон походження – Західна Україна. У київській землі таких речей бути не може", - заявив Сідько.

Як усе потрапило в землю, залишається загадкою. На думку археологів, оскільки всі предмети, знайдені в саду, належать до різних епох, це свідчить про те, що скарб недавній.

Знахідки кияни обіцяють передати на зберігання до Музею історії Києва. Там фахівці і будуть з'ясовувати походження скарбу.

Нагадаємо, подружжя пенсіонерів на Житомирщині знайшли скарб на власному городі. 90 срібних чеських монет XIV-XV століття, як припускають місцеві, належав тодішньому старості села. На ті часи це були величезні гроші. Лише за одну таку монету можна було купити корову.

Суд в Амстердамі вирішує, хто отримає скіфське золото

Суд в Амстердамі вирішує, хто отримає скіфське золото

Повʼязані теми:

Наступна публікація