На Київщині серед ночі підірвали тонну вибухівки

На Київщині серед ночі підірвали тонну вибухівки

Фото: ТСН.ua

Розвідана Україна - переважно до 100 метрів углиб. Нині ж - тони вибухівки мають відкрити секрети з глибини до 40-ка, подекуди сімдесяти кілометрів.

Тонну вибухівки - серед ночі підірвали на Київщині. Це зробили науковці, щоби зрозуміти як утворювалася земна кора України і дослідити її природні копалини. Роботи тривають упродовж 10-ти днів у кількох областях України. 

Про це 3 серпня йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Серед ночі на полях Київщини науковці вже підготувалися до кульмінації своїх досліджень. На годиннику майже 5-та, світає. На ділянці випробувань тривають останні приготування. Свердловини – готові. Вибухівка – на місці. Вибухотехніки розкладають дроти.

По кордону – воєнізована охорона, аби поруч не натрапити на жодну живу душу. Під землею - майже тонна вибухівки. 

Лунає свисток серед поля. Вогонь. Вибух. Фонтани болота. Від поштовху - трясеться земля. Відчуття – ніби поряд одночасно проїхали кільканадцять вантажних потягів. У небо здіймаються стовпи багнюки. Воронка і дим.

Вибух – глибинний. Завдання - передати імпульс. Поверхнею землі його зафіксують навіть у сусідніх країнах. 

Новини України: упродовж 10 днів одразу в кількох областях України лунатимуть вибухи

Новини України: упродовж 10 днів одразу в кількох областях України лунатимуть вибухи

Сергій Сергійович усім керує. Він – геофізик. Шукають із колегами – де копати нафту, де – є газ або руда. А ось – головний прилад експедиції. Сейсмометр.

Катерина Коломієць – наукова співробітниця інституту геофізики, витягує із землі датчик. Він фіксує коливання і передає на станцію. А вона - записує сигнал.

Понад півтори тисячі таких - одночасно розташували в лінію в кількох областях: Вінницькій, Київській, Чернігівській та Сумській. Уздовж – бурять свердловини і закладають заряд загальною масою понад 8 тонн. Підривають по черзі й записують кожен поштовх. Далі – інформацію зі станцій об’єднають і розшифрують.

Розвідана Україна - переважно до 100 метрів углиб. Нині ж - тони вибухівки мають відкрити секрети з глибини до 40-ка, подекуди сімдесяти кілометрів. На Полтавщині вісім років тому так знайшли нові родовища газу.

Результати вдасться отримати не раніше ніж за кілька років, про розробку розвіданих територій узагалі поки що не йдеться. Утім Сергій Сергійович каже, в майбутньому це має здешевити природні ресурси для кожного українця. У цьому кітелі з гербом і прапором України - він об'їздив увесь світ. Африку та Латинську Америку: в Мавританії – шукав уран для арабів. В Танзанії – золото. 

Удома - роботи менше. Хоча українська земля одна з найбагатших у світі. Лише би правильно розпоряджатися - додає науковець. 

Читайте також:

  • В Україні посилюють контроль держави над видобутком корисних копалин
  • У Києві викрили схему незаконного видобутку та реалізації дорогоцінного каміння
  • Замість створення озера видобував гравій: на Закарпатті чоловік завдав збитків державі на 6,6 млн грн

Повʼязані теми:

Наступна публікація