На Київщині палають торфовища, столицю огортає токсичний дим

На Київщині палають торфовища, столицю огортає токсичний дим

Фото: Управління ДСНС у Чернігівській області

Один із районів міста вже "дихає" продуктами горіння.

Токсичні пожежі в час весняного сухостою огортають і знищують Україну. Екологи прирівнюють випалювання гектарів землі до екологічного лиха, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Торфове поле розміром у 10 гектарів горить і тліє вже кілька днів, ділянки займання невеличкі, але розкидані всім торфовищем. Загасити пожежу  швидко не виходить, бо проїхати до місця горіння пожежна машина не може – тоне в багнюці. Всі помпи та шланги пожежники носять вручну та мусять пересуватися надзвичайно обережно, бо навколо – трясовиння, повне рідини. Аби загасити невеличке торфовище, що горить у місті Березань на Київщині, вже вилили понад 20 тонн води, однак цього замало. Головна проблема в тому, що торф горить у глибину.

Екологи прирівнюють випалювання сухостою до екологічного лиха в Україні

Екологи прирівнюють випалювання сухостою до екологічного лиха в Україні

За попередньою інформацією, торфовище загорілося на вихідних через підпал самовільного смітника та сухої трави поруч. Люди, які живуть поруч, змушені зачиняти вікна, бо не можуть дихати через токсичний запах, який містом розганяє сильний вітер. Двір та город пані Тетяни виходять просто на торфовище, а жінка-астматик особливо сильно потерпає від пожежі. Хто викидає сміття – їй невтямки, свій смітник показує і запевняє, що сплачує за централізоване вивезення відходів. "Люди звозять, які не хочуть платити, і підпалюють. Там же птахи пропадають", - переживає вона.

На Закарпатті вогонь мало не знищив Долину нарцисів, винуватці цього – палії сухої трави. Вогонь із сільськогосподарських земель перекинувся на Долину, де вигоріло півтора гектара. У заповіднику заспокоюють, що самі квіти не пошкодились, адже цибулини ще глибоко в землі, а паростки не пробилися. Наслідки випалювання українці зможуть побачити в травні, коли зацвітає килим нарцисів. "Наша держава лишається останньою на карті Європи, яка хронічно випалює всю важливу суху рослинність. Незважаючи на те, що ми маємо колосальний відсоток онкохворих саме з цієї лінії, з лінії дихальної системи. Це найпоширеніша екологічна проблема в Україні", - застерігають фахівці.

Нині в соцмережах стає популярним хештег "зупинимо вогонь разом", під яким екологи показують обгорілих під час пожеж тварин і їхніх дитинчат – їжаків, зайченят тощо. "Більше того, всі наші метелики, наприклад, навряд чи хтось є противником метеликів. Всі їхні лялечки зимують в землі або на поверхні", - кажуть екологи. Уже під вечір один із районів столиці огортає темний дим – імовірно, горить очерет на березі озера в спальному районі,  де якраз починають висиджувати потомство пташки.

Кореспондент ТСН Світлана Березівська

Повʼязані теми:

Наступна публікація