На бульварі Лесі Українки у Києві орендарі приміщення знищили частину мозаїчного панно

На бульварі Лесі Українки у Києві орендарі приміщення знищили частину мозаїчного панно

Пошкоджене панно одне з 11, які прикрашають бульвар Лесі Українки.

Півстолітнє художнє панно, яке прикрашає будинок на столичному бульварі Лесі Українки, зникає просто на очах. Його частково знищили ті, хто орендує приміщення. 

Чим обернулися такі дії — у сюжеті Сніданку з 1+1.

Днями орендарі приміщення знищили частину панно. Тепер на його місці - пластикові двері. Про спаплюження цієї пам’ятки розповіли мешканці, які живуть тут з дитинства.

Слід зауважити, що це одне з 11 панно, які прикрашають бульвар Лесі Українки. Це називається Лісоповал. 50 років тому його створили українські художники Анатолій Гайдамака та Лариса Міщенко. У холод вони власноруч викладали композицію по одному шматочку. 

Автор цього витвору Анатолій Гайдамака ось що каже: "Ви знаєте, скільки це праці? Це страшне. Зимою, кожний камінчик клали на розчин. А потім ідеш додому, вночі закриваєш його матом, щоб не проморозило. Але ж його нищать. Якось їду, а стоїть хлопець і перфоратором прямо в мозаїку. Щоб не псувати настрій, я бульвар об’їжджаю, бо мені боляче дивитись на це. Це просто варварство коїться".

Чому знищують мозаїчне панно на бульварі Лесі Українки і як боротися із таким "вандалізмом"

Чому знищують мозаїчне панно на бульварі Лесі Українки і як боротися із таким "вандалізмом"

 Ці художники власноруч зробили центральну вулицю столиці такою, визначили та створили її вигляд. Сенси цих сюжетів і композицій не втрачені. Вони історичні, але не застарілі. А 50 років тому ці твори були прогресивними в тодішньому мистецтві. 

У Департаменті благоустрою Києва  кажуть, якщо ви побачили, як руйнують схожі пам'ятки, то обов'язково треба звертатися до поліції, райадміністрації чи міськради вашого міста. Тоді люди, які завдали такої шкоди, нестимуть відповідальність. За це порушення вже складені протоколи, бо орендар не мав права змінювати вигляд фасаду, який тепер треба відновити.

Повʼязані теми:

Наступна публікація