На Андріївському узвозі розгорівся новий скандал через яскраво-червоний фасад крамниці

На Андріївському узвозі розгорівся новий скандал через яскраво-червоний фасад крамниці

Мистецтвознавці б’ють на сполох.

Новий скандал на Андріївському. Власники будинку, розташованого просто навпроти Андріївської церкви, пофарбували його в яскраво-червоний колір. Результат упав в око захисникам культурної спадщини, які побачили у ремонті загрозу для спадщини ЮНЕСКО.

Андріївський узвіз запам’ятовується місцевим і туристам стриманими кольорами – від жовтого до гірчичного. Донедавна найяскравішою плямою тут була Андріївська церква. Блакитна. Але тепер у неї з’явилася конкурентка – маленька, але ну дуже помітна яскраво-червона крамниця, яка ніби вистрибує на глядача з-поміж двох пастельних сусідів.

Одноповерхова будівля помітна здалеку. Але Марія щодня дивиться на неї зблизька – працює в сусідньому ресторані.

«Коли вони почали фарбувати, я підійшла, вони почали рожевим, я кажу: це, напевно ґрунт, а потім буде жовтенька? Вони кажуть, що ні, що потім буде ще червонішою», – розповідає Марія.

Мистецтвознавець Ольга Рутківська – одна з тих, хто активно бореться проти нового дизайну старого будинку. Каже, він буквально оточений культурними пам’ятками – у сусідньому домі квартирував Булгаков, навпроти шедевр Растреллі і міститься на території пам’ятки національної.

"Вся територія Андріївського узвозу з прилеглою гіркою Замковою вона є пам’яткою національного значення – це комплексна пам’ятка", – каже Ольга.

У міському управлінні охорони культурної спадщини оновлений Андріївський уже бачили. Однак, кажуть, безсилі. Мовляв, прізвище власника не знайшли в жодному реєстрі.

«Все це якось покрито мороком – я не можу так працювати, бо я не можу комусь щось пред’явити. Це неправильно, так не повинно бути, але хто суб’єкт, я не можу дізнатись», – запевняє головний спеціаліст управління збереження культурної спадщини КМДА.

Інформацію про власників будинку за адресою Андріївський, тридцять шість, знаходимо у відкритих джерелах. Земля належить Товариству "Уніком". Власник фірми – Ландар Алла Петрівна. Їй належить і одна з найпафосніших столичних ритуальних агенцій «Петро Великий».

Яскраво-червоний фасад будинку на Андріївському узвозі обурив культурознавців

Яскраво-червоний фасад будинку на Андріївському узвозі обурив культурознавців

За даними міських чиновників, будинку більше ста років. Донедавна він був світло-жовтого кольору. Надвечір журналістів ТСН запросив у гості власник крамниці одягу Михайло. Приміщення він орендує.

«Андріївський узвіз – це середні століття. А середньому столітті притаманні яскраві кольори. У нас було питання, або ми узгоджуємо, або ми максимально швидко наводимо будівлю в порядок, що ми і обрали», – каже орендатор  крамниці.

Якщо чиновники таки відшукають власників дому, їх змусять перефарбувати фасад і заплатити штраф. Максимальна сума – тисяча сімсот гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація