Матір в'язня заявила про тортури у Лук'янівському СІЗО, там говорять, що її син травмував щелепу на брусах

Матір в'язня заявила про тортури у Лук'янівському СІЗО, там говорять, що її син травмував щелепу на брусах

Фото: Міністерство юстиції України

Загальний стан справ щодо дотримання прав засуджених у СІЗО в Мін'юсті оцінюють як задовільний.

У Києві співробітники Лук'янівського СІЗО систематично "б'ють і вимагають гроші" з в'язнів.

Про це ТСН.ua повідомила матір одного з в'язнів Любов Федоренко та попросила про допомогу.

"Я, Федоренко Л., прошу вашої допомоги. Мій син відбуває покарання за вчинений ним злочин. Він перебуває у Лук'янівському СІЗО вже декілька місяців. Кожної ночі його б'ють та вимагають гроші. Зразу вимагали 1500 доларів. Ми зібрали ці кошти і заплатили, думали відстануть. Та де там, вони знову б'ють і вимагають гроші. У сина перебита щелепа, забита груднина. Благаю вас втрутитися: камера №13, Федоренко В. Прошу вашої допомоги", - звернулася до редакції жінка.

Своєю чергою ТСН.ua, оскільки без дозволу потрапити до СІЗО неможливо, одразу звернувся із запитом до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України з проханням здійснити службову перевірку у Київському слідчому ізоляторі. Відомство відповідну перевірку здійснило та повідомило редакцію про її результати.

Отже, перевірка Лук'янівського СІЗО показала, що травму щелепи в'язень дійсно отримав, однак це сталося з його власної необережності. "В ході перевірки встановлено, що тілесне ушкодження у вигляді травми щелепи засуджений Федоренко В. отримав з власної необережності у прогулянковому дворику під час виконання фізичних вправ на брусах. Під час опитування Федоренко пояснив, що після травми він повернувся до свого камерного приміщення, за наданням медичної допомоги не звертався, оскільки вважав, що забиття незначне", - йдеться у відповіді на запит.

Що стосується питання вимагання грошей, у Департаменті з питань виконання кримінальних покарань встановили, що їх у Федоренко В. також ніхто не вимагав і інші засуджені також це підтверджують і повідомляють, що  конфліктів ніяких не було. "Грошові кошти, які він позичив у своїх батьків ще до арешту, необхідні були, щоб закрити заборгованість знайомому", - зазначили у відомстві.

Більше того у Департаменті з питань виконання кримінальних покарань додали, що за період від березня по липень 2020 року до них надійшло 99 звернень щодо порушень прав ув'язнених, 12 з яких стосувалися порушень саме у Лук'янівському СІЗО.

У Мін'юсті додали, що через поширення коронавірусу наразі СІЗО заборонено відвідувати представникам ЗМІ, громадських та благодійних організацій. Доступ є лише у працівників правоохоронних органів та суду. Тому пересвідчитися самостійно у правдивості отриманої інформації у ТСН.ua немає можливості.

Нагадаємо, 28 липня у столичному Лук'янівському слідчому ізоляторі зафіксували два випадки коронавірусу. Хворими виявилися один в'язень та одна співробітниця СІЗО. 

У Лук'янівському СІЗО відремонтували старі приміщення за рахунок оренди платних камер

У Лук'янівському СІЗО відремонтували старі приміщення за рахунок оренди платних камер

Повʼязані теми:

Наступна публікація