Лук'янівське СІЗО ремонтують за спонсорські кошти для "сусіда чи однокласника"

Лук'янівське СІЗО ремонтують за спонсорські кошти для "сусіда чи однокласника"

Фото: УНІАН

Заступник міністра юстиції заявив, що на ремонт потрібно 5 мільйонів благодійних внесків.

У Міністерстві юстиції взялися за поліпшення Лук'янівського СІЗО. Змирилися з фінансовою неможливістю виселити його за місто і оголосили старт ремонтів.

Цьому корпусу Лук’янівського СІЗО, відомому в народі як "Катька", 157 років. Нині тут утримують 140 людей і умови їхнього проживання європейські суди визнають справжніми тортурами. І змушують Україну сплачувати компенсації за десятками позовів.

Місцевою мовою камера називається "хата". В таких двадцятиметрових приміщеннях живуть по десятеро затриманих. Хоч за усіма можливими нормами, на одного в’язня має бути виділено не менше, ніж 4 квадратні метри. Скрізь грибок, пліснява. На маленьких вікнах - лише ґрати.

Через поріг місцеві пожильці нарікають на умови і обурюються, чому вже стільки років обіцяного покращення тут досі нема.

«Де ти, Луценко, прийди сюда посидіти. Ти в таких умовах сидів, ні», - вигукує один із затриманих.

Крім нинішнього генпрокурора, у стінах Лук’янівського СІЗО вироку чекали Юлія Тимошенко, В’ячеслав Чорновіл, Сергій Параджанов, Максим Рильський. В’язниця, яку в середині ХІХ століття зводили як губернську, спершу розрахована була на шість сотень ув’язнених. З часом розбудувалася, у часи репресій тут одночасно перебувало близько 25 тисяч в’язнів. Нині - 2 з половиною тисячі. Кількість справ, які тутешні утриманці вже виграли в європейських судах щодо умов утримання, заступникові міністра юстиції назвати складно.

У Міністерстві юстиції взялися за поліпшення Лук'янівського СІЗО

У Міністерстві юстиції взялися за поліпшення Лук'янівського СІЗО

«Коли ми виплачуємо ці компенсації, ми втрачаємо імідж, ми не виконуємо ті міжнародні умови, які Україна підписала або ратифікувала», - заявив заступник міністра юстиції Денис Чернишов.

Суми позовів можуть сягати десятків тисяч євро. Проблему спробували вирішити півтора року тому, оголосили про переїзд за місто за рахунок інвестора. Та охочих не знайшлося. Коли стало зрозуміло, що нового СІЗО не буде невідомо скільки, вирішили латати те, що є.

«Від суми і від тюрми не зарікаються, тому ми поліпшуємо умови, можливо, для свого сусіда, свого однокласника», - каже Чернишов.

Почали з двоповерхового колишнього жіночого корпусу, він стоїть пусткою вже 4 роки. Обіцяють поміняти комунікації і вікна, розширити площу, встановити нові меблі і сантехніку, як це має бути показують на макеті у дворі СІЗО. Після ремонту отримають 110 додаткових місць із розрахунком 4 квадрати на людину. Завершити планують до кінця весни за максимум 5 мільйонів благодійних гривень.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація