Журналісти ТСН викрили офіс "чорних" благодійників у Києві

Журналісти ТСН викрили офіс "чорних" благодійників у Києві

Фото: УНІАН

За адресою фірми - звичайний приватний будинок.   

У Києві орудують "чорні" благодійники, які збирають гроші нібито на допомогу бійцям АТО. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Працівники фірми щодня обдзвонюють сотні підприємств, і під виглядом представників благодійного фонду просять грошей. Скільки ж вони отримують на свої рахунки, і в чиїх кишенях вони осідають - не знає ніхто. Проконтролювати це  неможливо, заявляють експерти.

Так звані офіс-менеджери обдзвонюють підприємців та бізнесменів з усієї України і просять грошей. Нібито, на лікування дітей чи солдатів. Себе вони називають консалтинговою фірмою СПД Капран, і постійно набирають  співробітників.

Щоб побачити, чим займається ця фірма, кореспондент ТСН Тетяна Боковня відправила резюме на їхню електронну адресу і її одразу ж запросили на співбесіду.

"Що буде входити в ваші обов'язки? Це робота з комп'ютером, дзвінки", - пояснює співробітниця.

В офісі гучно грає музика, а один із кураторів розповідає, що вони допомагають збирати кошти благодійному фонду  "Сильна країна".

Завдання офіс-менеджерів - за  списками підприємств  телефонувати до їхніх керівників, і вмовляти пожертвувати кошти.

Назва благодійної організації "Сильна країна" у так званих офіс менеджерів не сходить із вуст. Згідно даних офіційного сайту цього фонду, він зареєстрований у місті Ромни, на Сумщині. Журналістка спробували його розшукати, але за вказаною адресою знаходиться звичайний приватний будинок. До журналістів ТСН вийшов його господар.

"Це син там чимось займається, він в мене не живе, він тільки приписаний. Де, який благодійний фонд? Ви в сусідів спитайте - він тут живе? Це мій приватний будинок. Я своєю кров'ю заробив,   немає тут ніякого благодійного фонду", - розповів чоловік.

Учням школи села Стінка на Тернопільщині той самий фонд "Сильна країна" купив  парти - на 30 тисяч гривень. Хоча, скільки насправді зібрали коштів - невідомо. Бо контрольного органу, який би перевіряв надходження коштів на рахунки благодійних фондів, просто немає - каже один із ініціаторів законопроекту про подолання шахрайства під виглядом благодійності Павло Новіков.

У столиці шахрайська фірма заробляє гроші на воїнах АТО

У столиці шахрайська фірма заробляє гроші на воїнах АТО

"У законі написано: благодійна організація має звітувати про витрачені кошти. А якщо ти не звітуєш, тобі за це нічого не буде.  А що буде, якщо люди порушують умови законодавства. Те, що вони скидають номери рахунків, ми ж не можемо проконтролювати, куди саме йдуть ці гроші, як саме вони витрачаються, а головне, якщо навіть ми перевіримо, що гроші витрачаються не туди, ми нічого не зробимо. Тому, що люди віддають гроші абсолютно добровільно", - пояснив Новіков.

Киянка Валентина, яка пропрацювала на фірмі всього пів-дня підозрює, що гроші збирають шахраї.

"Люди просто просять гроші. Коли в мене виникло питання: яке це взагалі має відношення до пропонованої  вакансії... мене запевняли , шо це вони є просто посередниками. Я думаю, що це- шахраї", - сказала дівчина.

Психолог пояснила, що самі працівники подібних організацій можуть навіть не здогадуватися, що виманюють гроші.

"Їм проводять тренінги, їх налаштовують, їм дають якісь мессиджі – посили, застосовуючи якусь масову психологію. Що людей психологічно обробляють - ми можем говорити", - пояснила експерт.

Вдруге до офісу знімальна група прийшла вже відкритою Співробітники почали ховатися від камери, а керівник офісу відмовилася навіть називати своє прізвище.

Без жодного пояснення вона розвернулася і пішла геть. ТСН  направила запит до Нацполіції з проханням перевірити діяльність цих благодійників.

Кореспондент ТСН Тетяна Боковня.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація