Жителі столичної Дарниці задихаються від смороду сміттєзвалища, яке вважають незаконним

Жителі столичної Дарниці задихаються від смороду сміттєзвалища, яке вважають незаконним

Жителі столичної Дарниці задихаються від смороду сміттєзвалища, яке вважають незаконним

Місцеві мешканці упевнені, що через смітник загострюються хвороби.

Жителі київської Дарниці вже кілька місяців не можуть дихати від незаконного, на їхню думку, смітника, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

З кожним днем гори сміття збільшуються. На вулицях з'явились величезні пацюки, люди почали хворіти.

Сміттєзвалище з'явилось понад 10 років тому. Кожного дня приватними сміттєвозами туди завозять кучі смердючих відходів. Місцеві жаліються, що сміття стає кожного дня все більше і його ніхто не вивозить. Смердить страшенно. Влітку, навіть неможна відкрити вікна.

Пані Ірина мешкає в цьому районі майже все життя. Останні роки, скаржиться жінка, жити тут стало вкрай важко і небезпечно.

"Ці гори сміття, які не вивозяться місяцями, сміття гниє. Більше того, там виробляється метан. Тут досить кинути сірник. Сморід нестерпний. Сморід стоїть у дворах. Щури! Миші!", - скаржиться місцева мешканка.

Через сміттєзвалище останнім часом у жителів району загострилися хронічні захворювання легень. Почали недужати діти. Люди певні, сміття сюди звозять не законно. Звідки його привозять, теж не знають. Потрапити всередину журналістам ТСН не вдається. Чоловік за воротами називається співробітником смітника і запевняє, що все легально.

"Це приватна територія, в нас є всі документи на роботу", - повідомив чоловік.

Небезпечне сусідство: жителі київської Дарниці скаржаться на збільшення смітника поблизу їх осель

Небезпечне сусідство: жителі київської Дарниці скаржаться на збільшення смітника поблизу їх осель

ТСН вдалось з'ясувати – земельна ділянка, на якій розташоване сміттєзвалище, належить київському радіозаводу. Там телефоном роз'яснили, що кілька років здавали землю в оренду комунальному підприємству Київкомунсервіс. А з грудня минулого року за договором здали землю в оренду приватному підприємству, що займається переробкою сміття. За словами заступника директора радіозаводу, на сміттєсортувальній базі зламалось обладнання. Через це сміття не сортується і не вивозиться на полігон.

В управлінні державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства запевняють – сміттєзвалище не законне і несе загрозу здоров'ю людей.

"В першу чергу - це бактеріологічна загроза, це джерела для гризунів. Друге - це навколишнє природне середовище і ті люди, які в безпосередній близькості знаходяться, це і виділення в повітря органічних речовин", - пояснює заступник керівника відділу держуправління Дмитро Байраченко.

Призупинити роботу сміттєзвалища можна тільки за офіційним запитом мешканців району. Тож чиновник радить поквапитись. Якщо під час перевірки будуть виявлені порушення і з'ясується, що існує загроза здоров'ю людей, смітник буде ліквідовано, каже Байраченко. Керівництво сміттєсортувальної бази пообіцяло вивезти сміття протягом двох тижнів. Місцеві ж жителі добиватимуться переносу сміттєзвалища в інше місце, подалі від їхніх домівок.

Кореспондент ТСН Іван Воробйов

Повʼязані теми:

Наступна публікація