Жителі одного з будинків у Києві нарікають на отруєння пестицидами

Жителі одного з будинків у Києві нарікають на отруєння пестицидами

Загрозою вони вважають магазин у підвальних приміщеннях.

У столиці мешканці багатоквартирного будинку звинувачують підприємця в отруєннях. Магазин-склад, що займає підвальне приміщення, офіційно продає насіння, але місцеві жителі кажуть, що насправді там відпускають пестициди в оптових кількостях і періодично обробляють кімнати отрутохімікатами, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Через дерев'яну підлогу і тріщини в стінах довоєнного будинку всі ці випари потрапляють до осель жителів, які скаржаться на головний біль і нудоту. Терпець урвався, коли школяр Олег Павловський ледве не задихнувся у власній оселі – його з отруєнням госпіталізували ледве притомного.

Мешканці будинку в Києві звинувачують підприємця в отруєннях

Мешканці будинку в Києві звинувачують підприємця в отруєннях

Токсикологи обстежили крамницю та виявили в ній пестициди у значній кількості. Із 27 різновидів 12 узагалі заборонені для для роздрібного продажу населенню. Подібні речовини мають зберігатися в ізольований приміщеннях у щонайменше 50 метрах від людського житла. Підприємцю рекомендували негайно вивезти отруту з підвалу – і з прилавків усе зникло. Але приїхати і придбати заборонене за запитом, як і раніше, можна в будь-якій кількості. "У незначній кількості є супутні товари у вигляді добрив, стимуляторів та регуляторів росту рослин, які не відносяться до групи пестицидів і агрохімікатів... Вони не шкідливі для оточення, так як більшість з них природнього походження, і ні в якому разі не могли завдати шкоди для мешканців", - прокоментував ситуацію власник магазину.

Отруєння жителів будинку зі своєю крамницею він не пов'язує. І цей зв'язок дійсно непросто довести. "Норми порушуються, ми повинні це через суд довести. Ми збираємо документи, і вже суд вирішить, працюють вони законно чи незаконно, завдають вони шкоди чи не завдають. Ми не маємо права заборонити середній бізнес, ліквідувати його", - пояснив керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій Святошинської РДА Юрій Іщенко. Однак час, попереджають лікарі, грає проти місцевих жителів, адже тривалий вплив токсичних речовин загрожує онкологічними хворобами, генетичними мутаціями та розладами нервової системи.

Кореспондент ТСН Ольга Нескородяна

Повʼязані теми:

Наступна публікація