Захарченко називає святошинський штурм "політичною провокацією", а своїх підлеглих "заручниками"

Захарченко називає святошинський штурм "політичною провокацією", а своїх підлеглих "заручниками"

В міліції обіцяють, що за паркан людям нічого не буде

В міліції прокоментували події під райвідділом

Вчора, 13 липня, ушкоджених міліціонерів після штурму відділка навідав міністр МВС Захарченко. Нічні події він назвав політичною провокацією, а своїх підлеглих - заручниками, йдеться в сюжеті ТСН.19.30.

"Це провокація. Чиста провокація. Молодики були підготовлені. Їх ми бачимо на акціях, де постійно відбуваються бійки", - заявив міністр.

Водночас у міліції обіцяють, що за паркан людям нічого не буде. А от за міліцейські рани - хтось із активістів відповість.

Нагадаємо, 12 липня близько сотні людей штурмували Святошинський райвідділ міліції і навіть поламали паркан. А напередодні вдень - там же сталась сутичка між правоохоронцями  і активістами.

Кияни штурмували Святошинський райвідділ міліції

Кияни штурмували Святошинський райвідділ міліції

Люди прийшли до райвідділу вимагати покарання міліціонеру, який, за словами очевидців, серед білого дня вдарив дівчину кулаком на ринку. Його продавці до того ж мають свої претензії до святошинських правоохоронців.

Все почалося на ринку у спальному районі Києва. Продавці повстали проти нових власників - ті підняли їм ціну оренди. Торгівці твердять, якщо не погоджувались платити більше – з'являлась міліція.

"Прийшла нова адміністрація і каже – якщо ви хочете з нами працювати, то працюйте і міліція зразу піде. Люди погоджуються, міліція йде", - розповіли на базарі.

Вчора тут також були правоохоронці, продавці і громадські активісти. Одну з них - Ірину Бондар -  за словами очевидців, і вдарив міліціонер - після прохання дівчини розмовляти з нею українською.

"Він моє прохання не задовольнив, він просто тихо обійшов мене ззаду і вдарив мене правим кулаком по лівій нирці", - каже активістка.

Це бачило з десяток людей. Активістка каже, що в лікарні виявили легкий забій нирки і грудної клітини. А кривдник після інциденту - зник.

Шукати міліціонера прийшли до райвідділу - причому навіть прізвище його дізнались.  Спочатку була мирна розмова із начальником штабу.

"Заява, яку написала громадянка, зареєстрована, матеріали передані до прокуратури, проводиться слідчо-оперативні заходи", - заявили у міліції.

Та протестувальників ця відповідь не задовольнила.  За мить активісти - роблять спробу зайти на територію відділку. З боку пікетувальників - випускають сльозогінний газ.

Міліція звітує, що у них 11 постраждалих - когось притисли до паркану, хтось газу надихався.

Вночі райвідділок продовжував тримати оборону. Сюди прибули народні депутати. Їм за паркан пройти вдалося, активістам - ні. І тоді огорожа не витримала.

На місце подій прибуває столичний очільник міліції - і повідомляє, що факт побиття перевірять, керівника райвідділу - вже відсторонено.

Людей це задовольнило, вони повернули паркан на місце і розійшлись. Та вчора в міліції з'ясували: правоохоронець дівчину не бив.

"Як він пояснює, що вона відходила назад, тільки торкнулась руки – почала кричати, що мене вдарили", - це версія міліціянта.

Старший лейтенант зараз відсторонений. Перевірка триває.

"Якщо дійсно він винний, то він буде відповідати", - кажуть у міліції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація