Заборону продажу пива в кіосках Києва "відіграють" назад і "вдосконалять"

Заборону продажу пива в кіосках Києва "відіграють" назад і "вдосконалять"

Заборону в Київраді мотивують боротьбою з пияцтвом / Фото: УНІАН

А Київрада вже планує обмежити продаж алкоголю 23-ою годиною.

Київська міська рада заборонила продаж алкоголю в малих архітектурних формах. Придбати спиртне законно можна тільки в магазинах, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Своє рішення в Київраді пояснюють турботою про киян і непотрібною пропагандою спиртного на кожному кроці. Однак пиво та інші види алкоголю з кіосків зникли далеко не скрізь.

"Я зараз поговорю – роботи позбудуся", - пояснила свою відмову коментувати пляшки на вітрині продавчиня.

Мер Києва Віталій Кличко підписав рішення про заборону продажу алкоголю в МАФах. Відповідний документ вийшов на шпальтах газети Київської міської ради.

Заступник мера Ілля Сагайдак каже, що своїм рішенням вони обмежать торгівлю, але від моменту заборони до відсутності пляшок в кіосках – довгий шлях.

"Ми маємо сьогодні сплеск, мітинги постійні під адміністрацією – ми маємо провести обговорення з бізнесом, що вони мають забрати торгівлю алкоголем зі своїх МАФів. І визначити якраз компромісний варіант", - пояснив віце-мер.

Київська міська рада заборонила продаж алкоголю в малих архітектурних формах

Київська міська рада заборонила продаж алкоголю в малих архітектурних формах

Власники столичних кіосків кажуть, що підуть у суд оскаржувати це рішення. Бо вже витратилися на купівлю ліцензій.

"Насправді це не боротьба з пияцтвом. Це знищення малого бізнесу під приводом боротьби з пияцтвом в інтересах крупних мереж", - заявив голова київського комітету порятунку бізнесу Микола Криворот.

Рішення Київради він називає неправомірним, бо воно суперечить закону України про торгівлю.

"На звернення підприємців у податкову, чи можуть вони отримувати та подовжувати ліцензії на продаж спиртного, податкова відповіла, що згідно закону України підприємці можуть працювати. Рішення Київради не може бути вищим закону України", - твердить Криворот.

Підприємці нагадують, що в 2011 році домоглися скасування попередньої подібної заборони.

"Ми судилися приблизно рік. Суд виграли", - пригадує заступник голови комітету порятунку бізнесу Тетяна Петренко.

Коли саме алкоголь мають прибрати з поличок МАФів – у Київраді не кажуть. Своє рішення називають недосконалим. Планують допрацювати та винести нове.

"Яке буде повністю правильно опрацьоване, буде правильний відповідно регламент і ми будемо мати рішення, яке неможна буде через суд скасувати. Нове рішення має вступити з наступного року", - пояснив заступник міського голови Сагайдак.

Пиво, сидр та інші алкогольні напої й досі реалізовують у кіосках. Лише поодинокі МАФи сумлінно прибрали таку продукцію.

На МАФах Київрада обіцяє не зупинятися і вже розглядає можливість заборони продажу алкоголю в усіх магазинах після 23:00 години. Таким чином сподіваються побороти пиятику.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація