За крок до ситуації "До побачення, "Євробачення". Київ може втратити шанс провести пісенний конкурс

За крок до ситуації "До побачення, "Євробачення". Київ може втратити шанс провести пісенний конкурс

Фото: УНІАН

На проведення "Євробачення" виділять утричі менше коштів, ніж планували спочатку.

Успіх, який принесла цьогоріч співачка Джамала, коли перемогла на "Євробаченні", може перетворитися на проблему і сором для України. Буквально за 10 днів Київ може втратити можливість провести найбільший пісенний конкурс Європи.

8 грудня Київ мають перевірити, як триває підготовка до "Євробачення". Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Співак та відеоблогер Руслан Кузнєцов – зірка Youtube та чинний лідер за кількістю прослуховувань на сайті Національного відбору "Євробачення". А, отже, має реальний шанс представляти Україну на пісенному конкурсі.

Стати європейською зіркою – цілком реально. Україна це підтвердила вдруге. Тепер зусиллями Джамали Київ прийматиме найпрестижніший пісенний конкурс Європи. Треба лише зайти на сайт, надіслати свою заявку і вже в лютому ти можеш конкурувати на сцені поряд із зірками.

Нещодавно вибухнув чималий скандал – головна людина, відповідальна за проведення конкурсу в Україні, Зураб Аласанія пішов у відставку з посади керівника Національної телекомпанії України. Пояснив це тим, що "бюджет "Євробачення" ніхто не рахував. Ми не розуміємо масштабу шоу і кількості людей, яких повинні задіяти в процесі".

Уже 8 грудня до Києва приїде закордонна інспекція, яка вирішить, чи забрати право проведення "Євробачення" в України.

"Україна отримала "червону картку" стосовно термінів, стосовно зриву підготовки до "Євробачення", – говорить в.о. гендиректора НТКУ Олександр Харебін.

Пісенний конкурс планують провести у Міжнародному виставковому центрі, що на лівому березі столиці. У будівлі тривають підготовчі та ремонтні роботи. Там за півроку має з'явитися прес-центр на 1,5-2 тис. місць, сцена та глядацькі трибуни – вони вміщатимуть близько 8 тис. глядачів. Квитки у продажу – десь за місяць.

"Зробили все можливе і неможливе. За жовтень ми наздогнали відставання від трьох місяців до місяця", – говорить Харебін.

Пояснює, що причина у відставанні – в тендерному законодавстві, невідповідності чинного законодавства процедурам, які прийняті в Європі.

Проводимо невелику інспекцію біля МВЦ, реально оцінюємо стан речей на сьогодні – злітаємо квадрокоптером. Місце доволі привабливе – поряд Дніпро та непогані краєвиди. Так звана фан-зона чи Eurovillage буде аж на Хрещатику. Реклами про конкурс ще й досі не бачимо. З плюсів – місць для паркування ніби багато. Поряд – метро. А ось автомобільні розв'язки – явно слабке місце. Нині вирішують це питання.

Аби все встигнути, на це знадобиться чимала сума – трохи більше 450 млн грн. Половина надійде з українського бюджету. Ще половину виділить столичний.

"Київ вже проголосував і субвенція на цей рік уже виділена – 50 мільйонів. На наступний – ще 150 мільйонів", – говорить директор департаменту культури КМДА Діана Попова.

Проте у попередньому розрахунку звучала цифра утричі більша – 1 млрд 200 млн грн. Чи вистачить тепер третини і на що її витратять – досі невідомо.

"Ще нема, не прийняті ще документи – план заходів тільки розробляється, зараз буде затверджено розпорядженням КМДА. Київ готує план заходів повністю, по всьому місту: і благоустрій, і транспортне сполучення, і безпекові заходи, звичайно", – каже Діана Попова.

Чи ми не осоромимося, дізнаємось уже за 10 днів, з візиту комісії з Європи. Досі провалів не було ні з "Євробаченням-2005", ні з футбольним "Євро-2012".

"Це неможливо. Держава Україна впорається, "Євробачення" відбудеться в Україні в місті Києві", – запевняє в.о. гендиректора НТКУ Олександр Харебін.

"Це повинно бути особливе "Євробачення", – переконана співачка і переможниця цього пісенного конкурсу Руслана Лижичко.

Більше подробиць дивіться в сюжеті Руслана Харченка.

Україна може втратити можливість провести Євробачення у 2017 році

Україна може втратити можливість провести Євробачення у 2017 році

Повʼязані теми:

Наступна публікація