Юристи розповіли киянам, як судитися за відключення гарячої води

Юристи розповіли киянам, як судитися за відключення гарячої води

Киян заликають судитися через відсутність гарячої води

Ситуацію з "холодним" літом може вирішити критична маса скарг і позовів.

Щойно приходить літо, Київ лишається без гарячої води. Щоденно у мегаполісі відключають 900 будинків мінімум на два тижні, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Експерти переконують, що для профілактики це забагато. Наприклад, у сусідній Польщі воду можна відключати лише на 3 дні. В Литві на всі роботи відводять 4 дні, в Угорщині не можна залишати житлові масиви без гарячого водопостачання більше ніж на 5 днів, а в Україні люди можуть плескатися у тазику і весь місяць.

Юристи радять українцям завести собі нове хобі, а саме - судитися. Особливо з коммунальними монополістами. І коли цих скарг буде критична маса - лише тоді буде результат.

"Не сидіть на канапі, пишіть скарги в КМДА, в ЖЕК, в Кабінет міністрів, в Адміністрацію президента - куди завгодно. Якщо суспільство буде здійснювати тиск, толк буде", - зауважив юрист.

Експерти закликають киян судитись через відсутність гарячої води

Експерти закликають киян судитись через відсутність гарячої води

Для суду чи скарги потрібна доказова база. Це може бути довідка про відсутність води із вказівкою термінів і печаткою від ЖЕКу. Або акт, складений разом із сусідами, і чим більше людей, тим краще. При цьому на зібрання для складання акту із ЖЕКу запрошується представник. Також можна замовити судово-будівельну експертизу, але це вже платна послуга.

"Якщо кияни масово почнуть судитися, тоді суди будуть вимушені звертати увагу", - зауважив експерт.

Критична маса скарг і позовів уже незабаром може стати реальністю. Адже, коли воду включать, не зрозуміло, скільки за неї доведеться платити. Із наступного місяця гаряча може подорожчати, бо газ коштує вже на 40% дорожче. А для холодної води ще навіть не склали ціну.

Тож з 1 липня усі водоканали мають визначитися з тарифами і оголосити, чи буде душ для українців за ціною процедури в SPA-салоні.

Як повідомлялося раніше, плата за питну воду з 1 липня зросте у півтора-два рази. Ціни піднімуть 26 водоканалів зі 150 підприємств цієї галузі.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація