Всохлі на Хрещатику каштани можуть замінити на інші дерева

Всохлі на Хрещатику каштани можуть замінити на інші дерева

Фото: Олександр Соколенко /Facebook

Екологи кажуть про недбалий догляд, а комунальники твердять про сезонні зміни.

Від більшості висаджених три роки тому на Хрещатику каштанів залишилися самі стовбури. У тому, що символи Києва зів'яли, активісти звинувачують комунальників, а ті збираються купувати нові дерева, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Фахівці кажуть, що дерева на головній вулиці столиці в такому стані, що рятувати їх уже немає сенсу. "Взяти, викопати і викинути", - виносить свій вирок садівниця Наталія Підлісна. Вона твердить, що каштани потребують чималих зусиль і правильного догляду, аби витримувати міський смог та навалу шкідників. Дерева потрібно поливати, робити щеплення по 250 грн кожне – і тоді вони житимуть довше та якісніше. Натомість столичні комунальники за каштанами не доглядали, як належить. "Не підготували до осені та зими, не було поливу – і він просто потріскався. Я бачу, що "Київзеленбуд" намагався щось зробити, але це глупо такі тріщини лікувати", - вважає експерт.

У Києві зів'яли каштани на Хрещатику, які купували по 430 євро за саджанець

У Києві зів'яли каштани на Хрещатику, які купували по 430 євро за саджанець

Еколог Олександр Соколенко спостерігає за станом каштанів мало не щодня. Однак комунальників біля дерев чоловік не зустрічав. "Я не бачив жодного разу, щоб їх поливали. Ґрунт завжди був сухий і розтрісканий", - твердить він. На думку фахівця, до наступного літа зможуть протягнути декілька десятків дерев, однак якщо ситуація повториться – їх доведеться викорчовувати. "Деякі з них ще доживуть до наступного року і навіть зацвітуть. Решта може зацвісти повторним цвітінням, але це передує загибелі каштанів", - попередив він.

У комунальному підприємстві з утримання зелених насаджень про ситуацію знають, однак твердять, що причин для занепокоєння немає. "Це природна захисна реакція дерев, котрі скидають своє листя. Причина в погодних умовах, у шкідливих факторах, які на них впливають", - каже один із керівників підприємства Сергій Круть. Чиновник переконує, що каштани поливали, коли в цьому була потреба. "У засуху практично через день. Зараз, оскільки листя скинуте, вони фактично введені у стан спокою," - пояснив він.

Закупити італійські каштани по 430 євро за саджанець у Київраді вирішили ще 2013 року. Тоді казали, що сорт "Бріоті" стійкий до агресивного середовища, а шкідники його не псують. Однак за декілька місяців виявилось, що з усієї партії італійських каштанів сорту "Бріоті" налічується лише два дерева. Інші – це втричі дешевший білий гіркокаштан.

Поки трирічні звичайні каштани доживають своє, у "Київзеленбуді" вже вирішують питання про поставку нової партії дерев. У скільки вони обійдуться бюджету, комунальники ще не порахували. Так само ще не визначилися, чи залишаться на Хрещатику саме оспівані каштани, чи, може, їх замінять на інші породи дерев.

Кореспондент ТСН Антон Страшко

Повʼязані теми:

Наступна публікація