Військкомат погрожує кримінальною справою померлому 14 років тому призовнику

Військкомат погрожує кримінальною справою померлому 14 років тому призовнику

Сергій Щербина загинув 14 років тому / Фото: ТСН.ua

Коментувати ситуацію у військкоматі відмовляються.

Померлому 14 років киянину Сергієві Щербині принесли попередження від військового комісара, що ніби він учинив кримінальне правопорушення і проти нього починають розслідування. Щоби не збільшувати провину, він мусить терміново з'явитися до військкомату і розказати, чому пішов на злочин.

Про це програмі ТСН.19:30 розповіла мати померлого Любов Шеремет. Сергій загинув у автокатастрофі 14 років тому.

Лист з військомату, який Любов Шеремет знайшла у поштовій скриньці, роз'ятрив душевні рани, які вже загоїлись. Їй написали – син порушник закону.

"Почати розслідування стосовно Шеремета Сергія, який вчинив кримінальне правопорушення, а саме ухиляється від призову за мобілізацією. Він без поважних причин не прибуває у строки, встановлені військовим комісаріатом. Документи, які б підтверджували причину його неприбуття, не надає. Санкції статті передбачають позбавлення волі від двох до п'яти років", – ідеться в повідомленні.

До київського військкомату "викликали" чоловіка, якого вже давно нема в живих

До київського військкомату "викликали" чоловіка, якого вже давно нема в живих

Жодних запрошень чи, бодай, дзвінків із військкомату до цього не було. Опанувавши себе, Любов Шеремет набрала військкомат.

"То вони сказали, що нехай прийде і зніметься з обліку. Людина навіть не вислухала те, що ми хотіли сказати, що людини немає, що вона вже померла. Вони поклали слухавку і ніхто з нами говорити не схотів", – згадує жінка.

Після загибелі сина його паспорт здала, щоб отримати свідоцтво про смерть.

"Я думала, що все. Що ці дані заносяться в єдиний реєстр і все це фіксується у всіх органах нашої країни. Бо людина пішла з життя, значить вона повинна бути відмічена, що її немає на цьому світі", – говорить Любов Шеремет.

Хто, коли і скільки разів приходив до Шереметів, аби вручити їхньому синові повістку, в самому військовому комісаріаті не розповідають. Замість військкома, який підписав суворого листа родині, ситуацію коментує Генштаб. Мовляв, винен і орган РАЦС, й інші інституції, і повідомити мають і самі громадяни.

Адвокат Ігор Годецький твердить, що після листа, якого Любові Шеремет надіслали військові, вона може отримати від них компенсацію. Адвокат зауважує, що двічі на рік військові мусять приходити на кожне підприємство і ЖЕК та звіряти списки чоловіків, які можуть бути призваними.

"Європейський громадянин подасть до прокуратури. Прокуратура порушить справу принаймні за халатність всіх військових комісарів, які 14 років були в цьому військкоматі за те, що державні посадовці не виконують свої посадові обов'язки протягом 14 років. І, виходячи за межі своїх повноважень, надсилають такі листи громадянам, порушуючи постанову Кабміну про обов'язки військових комісаріатів", – говорить адвокат Ігор Годецький.

Але до прокуратури Любов Шеремет звертатися не планує – хоче одного:

"Щоб розібралися в цьому і не завдавали травми не тільки мені як матері, яка втратила дитину, а усім матерям і рідні, які проживають у нас в Україні та отримують такі листи. За півтора року, доки триває війна, вже можна було навести порядок", – нарікає жінка.

Більше подробиць дивіться в сюжеті кореспондента ТСН Оксани Щербини.

Повʼязані теми:

Наступна публікація