Війна кіосків: У Києві полювання на МАФи виявилось додатковим корупційним інструментом

Війна кіосків: У Києві полювання на МАФи виявилось додатковим корупційним інструментом

Фото: УНІАН

За розміщення кіосків платять чималі гроші, а на місці знесених кіосків "виростають" наближені до мерії МАФи.  

Війна так званих громадських активістів із торгівцями дивним чином збіглася з мерською війною проти МАФів.

Програма Гроші дізналася, чи справді Кличко розгорнув фронт боротьби проти незаконної торгівлі, або ж війна зі столичними бізнесом - звичайний додатковий корупційний інструмент.

Ще влітку Володимир Кличко жваво і для столичних журналістів розповідав про незаконний бізнес у Києві та його необхідність знищення. 

А пізніше вже без столичних телеканалів, жертви-підприємці з усіх сил відстоювали своє право на законну торгівлю.

Виявилося, після наказу мера знести усі незаконні МАФи - під удар потрапляють навіть ті підприємці, які мають усі необхідні дозволи на торгівлю.

Як Кличко перетворив демонтаж МАФів на прибутковий бізнес

Як Кличко перетворив демонтаж МАФів на прибутковий бізнес

"Ти можеш торгувати, але якщо заплатив. Якщо ні, то ти не торгуєш", - пояснив підприємець Олександр.

Олександр, як і сотні подібних підприємців, потрапив під гарячу владну руку.

"Я поставив МАФ у 2002 році. Раніше існував так би мовити цілий порядок. Треба було отримати декілька узгоджень", - каже чоловік.

Сьогодні, навіть маючи купу дозволів: від міністерства екології, Зеленбуду, колишнього  ДАІ та інших структур , це не стає переконливим аргументом для служб із мерії. Законну торгову точку Олександра в один день просто знесли.

"Знесли МАФ, порізали та віднесли у невідомому напрямку. Без будь яких документів та протоколів", - жаліється він.

Звернення в правоохоронні органи - проігноровані. До суду не звернешся, адже не відомо - хто відповідає за демонтаж. Але на колишніх незаконних місцях - Олександр  бачить, як виростають нові наближені до Київської мерії торгові точки.

"Люди, які наближені до влади, розміщають свої МАФи, наприклад, "КиївХліб", - додає він.

Колишній заступник головного архітектора столиці Віктор Глеба повідомив, що близько 3-х млн доларів щомісяця - це тіньова сторона оберту з кіосків.

Ексклюзивно програмі "Гроші" розповідає, як мер у своїй боротьбі не помічає столичні МАФи, які однозначно не можуть бути розміщенні на деяких столичних ділянках.

"Для МАФів розроблена так звана карта тимчасової споруди. Я ось узяв приклад Голосіївського району. Це  офіційний сайт, офіційний документ та офіційно взяті гроші в бюджет. Визнано, що цей торговий ряд - легітимний, а ці документи, що я показую, є підставою для порушення кримінальної справи. Бо ці кіоски стоять на інженерних мережах. А це заборонено законодавством", - каже Глеба.

За його словами,  таких прикладів десятки, а може і сотні.

Програма "Гроші" має ексклюзивне зізнання одного із торгівців, який не приховує, що за розміщення МАФа він вимушений віддавати чималі гроші, які стікаються у владні мерські кабінети. Перший,  хто подає корупційну руку для вирішення проблем - столичний  благоустрій.

"Вони приходять і кажуть, шо ми вас будем демонтувати. Питаєш  їх "а можна це  питання вирішити". Спочатку - ні, а потім - уже можливо. Нещодавно це коштувало 40 тисяч гривень в місяць за два МАФи", - каже підприємець.

І підприємці, і експерти, помітили - демонтуючи навіть законні МАФи, на їхнє місце приходять торгівці від партії влади, примножуючи свій бізнес. 

Нагадаємо, що мер Кличко розповів, які МАФи будуть зносити у Києві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація