Вибори в Києві ще можуть відбутися в 2013 році

Вибори в Києві ще можуть відбутися в 2013 році

Політологи радять і владі і опозиції не відтягувати вибори до 2015 року / Фото: УНІАН

ТСН.ua з'ясував, чи є шанс, що, незважаючи на рішення КС, Рада призначить вибори у Києві в 2013 році.  

Вчора під Київраду на "мітинг під парасольками" прийшло близько 500 свідомих громадян. Виявилося, що саме стільки людей у всьому багатомільйонному місті переживає за долю місцевого самоврядування. Навряд чи така кількість людей вразила владу, але, тим не менш, на виборах у Києві в 2013 році ще рано ставити хрест. І причин тому декілька. Як юридичних, так і політичних.

Почнемо з юридичних. З одного боку Конституційний суд чітко говорить про те, що основні вибори мають відбутися в 2015 році, але, з іншого боку, залишає право за Верховною Радою прийняти рішення про дострокові вибори в 2013 році.

"Депутати звернулися з проханням розтлумачити норми, що стосуються проведення чергових виборів місцевих рад та міських голів, а не ситуацію, що склалася в Києві, - зазначив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. - Таким чином, ніяк не можна вважати, що КСУ заборонив проводити вибори в Києві зараз. Тут взагалі нічого не сказано про вибори в Києві".

Операція "легітимізація"

Комуністи, молодші партнери Партії регіонів, дуже чітко висловили свою позицію  - виборам бути. "Навіть без будь-яких документів я можу сказати, що кияни повинні вибрати депутатів Київради і мера в 2013 році", - заявив головний комуніст Петро Симоненко.

А от самі регіонали поки лише готові говорити про проведення позачергових виборів мера цього літа. Але тільки мера, а не Київради.

"Насправді, все заточується регіоналами під вибори Попова. Їм треба легітимізувати Попова, бо нелегітимний Попов та позбавлені вибору кияни - це буде найбільша опозиційна публіка для виборів 2015 року", - розмірковує в розмові з ТСН.ua політтехнолог Сергій Гайдай.

Його колега Віктор Небоженко також вважає, що  владі треба "перестраждати" з київськими виборами зараз - поки вони на піку своєї сили.

"Все що пов'язано з 2015 роком - це особиста небезпека для Януковича, а не для Партії регіонів, Адміністрації президента, Клюєва. Не можна злити людей! Судді КС відібрали у Януковича електорат Києва, тому основна тема в 2015 році буде: "Вони відібрали у нас мера. Як же ми можемо голосувати за Януковича?!".

Київський демотиватор

Але тут виникає інше питання: а чи варто опозиції погоджуватися на варіант, який може влаштувати регіоналів, - мер без Київради?

Питання це, насправді, дуже складне. Тут є свої плюси і мінуси. Плюси в тому, що вибори все-таки проходять. Столицею керуватиме обрана людина, а не призначена. Відбудеться хоч якесь дотримання процедури. Мінус теж очевидний: мер без Київради - це людина без опори. Один у полі воїн.

"Багато залежатиме від позиції потенційних кандидатів у мери. Від позиції Порошенка, Катеринчука, Кличка. Наскільки вони будуть готові балотуватися в мери без Київради. Це серйозний демотиватор. Це складна дилема,  - розмірковує в розмові з ТСН.ua політолог Ігор Жданов. - Всі хочуть бути успішними мерами, а без Київради - це складно".

А от Сергій Гайдай вважає, що опозиції треба погоджуватися навіть при такому розкладі. "Тут важлива не фактична перемога, а моральна. Насправді, у опозиції все одно достатньо ресурсів для того, щоб не пройшов Попов", - зазначив він.

"Опозиції потрібен мер рівно для того ж, що і владі. Він повинен бути лідером киян. І якраз він повинен забезпечити протестні акції у 2015 році, якщо в них виникне необхідність, " - резюмує Гайдай.

Олена Яхно

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація