В Києві секта саєнтологів маскується під курси англійської

В Києві секта саєнтологів маскується під курси англійської

У Церкви саєнтології неоднозначний імідж у світі

Церква саєнтології в Україні не зареєстрована і діє тільки як громадська організація.

У Києві відкрилися курси іноземних мов, на яких слухачів зомбують, вимагаючи у них гроші. Про це говорять кияни, які випадково потрапили туди, пише "Сегодня".

"Пішла на курси англійської, а потрапила в секту. Виявилося, що там викладають саєнтологи. Відразу почали мене зомбувати, передавати свої ідеї, а потім заявили, що треба терміново заплатити 1,5 тис. грн", - розповіла виданню жінка Людмила.

Як відомо, Церква саєнтології заснована американським письменником-фантастом Роном Хаббардом. У сусідній Росії їх постійно намагаються заборонити через те, що, на думку російських чиновників, ідеологія саєнтологів екстремістська, пропагує насильство, а самі адепти "некваліфіковано втручаються в свідомість". У підсумку в РФ заборонили лише деяку їхню літературу. А ось в Казахстані, наприклад, саєнтологи повністю заборонені.

"Церква саєнтології в Україні не зареєстрована і діє тільки як громадська організація. Причина - неоднозначний імідж у світі. У деяких країнах були гучні судові процеси, де цю церкву звинувачували у махінаціях. Вони вселяють людям такі цінності, як бажання бути багатими, і в підсумку парафіяни вкладають кошти у фінансові піраміди, закладають при цьому свої квартири. Церква Аделаджі порівняно з саентологами - квіточки", - заявив глава Департаменту з питань релігії Мінкульту Володимир Любчик.

Читайте також: Під виглядом психотренінгів українців можуть заманювати в секти

Журналісти видання вирішили самі потрапити на курси англійської до саєнтологів. "У нас унікальна методика, за якою можна легко опанувати мову. Про ціну поки складно говорити, але в середньому 45 хв коштує 35-45 грн (ціни трохи нижче, ніж на інших курсах - ред.)", - вмовляли автори курсів.

На питання про саєнтологію вони кажуть, що нікого нікуди втягувати не будуть. А в самій церкві саєнтології підтвердили: їхні хлопці дійсно проводять заняття за методикою Хаббарда. Викладач англійської Ганна розповіла, що хотіла влаштуватися на роботу до саєнтологів. "Все було дуже дивно. Пройшла два рівня перевірки, а потім мені сказали, що я ще маю пройти тест на IQ та курси з засвоєння їхньої методики. Я пішла".

Експерт з нетрадиційних сект Віктор Чернишов говорить, що подібні курси - відомий прийом залучення людей до церкви. "Цим користуються не тільки саєнтологи, але і мормони, адвентисти сьомого дня. Під час навчання вони пропонують для переказів, дискусій потрібні їм тексти, наприклад, трактати їхніх засновників. Людина завчає це і на підсвідомому рівні стає їхнім адептом", - упевнений Чернишов.

У той же час Віктор Єленський вважає, що нічого страшного в цьому немає. "Хтось заради поширення свого вчення годує бездомних, хтось лікує наркоманів, а хтось відкриває курси. Нічого страшного в цьому немає. Всі ці розмови, що там застосовують гіпноз або методики психологічного впливу, - нісенітниця", - переконаний Єленський.

Повʼязані теми:

Наступна публікація